Voormalige Stadstimmertuin

jlyceumDe Voormalige Stadstimmertuin droeg eerst de naam Korte Amstelgracht en lag aan de andere kant van de Amstel, de oostelijke zijde, tegenover het Amstelgrachtje, de tegenwoordige M. J. Kosterstraat. De buurt rond deze straat werd wel de Komkommerbuurt genoemd, een naam die gebezigd werd door de vele Joodse bewoners.

trappenhuis Maimonides
trappenhuis Maimonides

Joodse HBS
Sinds 1928 was er een Joodse HBS in Amsterdam. Deze stond aan de Herengracht, en verhuisde in 1938 naar de Voormalige Stadstimmertuin 2. Daar heette de school Joods Lyceum Maimonides. Het Maimonides is later verhuisd naar Buitenveldert. De foto links is van het trappenhuis in de school.

Joods Lyceum Amsterdam
De oprichting van het Joods Lyceum Amsterdam (1941-1943) werd veroorzaakt door de Duitsers. Joodse leerlingen van openbare middelbare scholen in Amsterdam, waar de meeste Joodse kinderen op zaten, moesten van hun school naar het Joods Lyceum aan de Voormalige Stadstimmertuin 1, een voormalige Openbare school voor gewoon lager onderwijs, de Frederikschool.
joodslycnuIn tegenstelling tot de Joodse HBS was het lyceum geen religieuze school.
De bekendste leerling van het Joods Lyceum is Anne Frank (1929-1945). Hier staat een programma met Jacqueline van Maarsen die met Anne op deze school zat. Hier vind je een website over Anne toen ze in de Merwedestraat woonde. Een van de docenten op het Joods Lyceum was de later bekende historicus Jacques Presser (1899-1970).

 

bron:
Stadsarchief Amsterdam, woningkaart 1 – Openbare School voor Gewoon Lager Onderwijs Frederiksschool – 841_WKAPL00220000175

foto’s:
© joodsamsterdam.nl

gepubliceerd:
6 mei 2016

laatst bijgewerkt:
2 februari 2021