Broodjeszaak de Haas – Amstelstraat 43

Op de Amstelstraat 43 exploiteerden de broers David en Jacob de Haas een broodjeszaak. David was gehuwd met Clara Nord.

Uiteraard werd deze zaak in de oorlog afgenomen van de familie De Haas. Er kwam een heel andere bestemming voor terug, café De Vredesduif werd er gevestigd.
Café de Vredesduif was van Jan Kemp en deze man was zwarthandelaar en een berucht NSB’er. Hij was informant voor de Sipo-SD en informeerde hen over de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Kemp werd in 1944 door de Raad van Verzet in zijn café geliquideerd.

Op Amstelstraat 19 heropende zijn weduwe het café, maar dit café werd door de nazi’s gesloten omdat, naar hun zeggen, de soldaten die dit café bezochten vaak geslachtsziekten opliepen.
Op Amstelstraat 19 werd na de bevrijding door de Canadezen een kliniek voor geslachtsziekten geopend.

David en Jacob de Haas overleefden de oorlog niet. De echtgenote van David, Clara Nord, wilde na de oorlog in de Amstelstraat haar zaak heropenen. Dat werd geweigerd omdat de exploitatievergunning van het café de Vredesduif niet was ingetrokken. Clara had vier vergunningen van haar oude broodjeszaken en in ruil voor haar vier oude vergunningen moest Clara Nord genoegen nemen met een nieuwe vergunning voor één zaak in de Leidsestraat.

bron:
Stigter, Bianca, De bezette stad, Plattegrond van Amsterdam 1940 – 1945 (Amsterdam 2005) p. 108
www.joodsmonument.nl, lemma David de Haas en Jacob de Haas (bezocht 4 maart 2015)

laatst bijgewerkt:
13 september 2019