duivendrecht cinetone

cinetonevoor1940Duivendrecht, 1933
Langs de Weespertrekvaart, op de Duivendrechtsekade, werd in 1933 door Isodoor en Jules Biederman, kooplieden in electra en sanitair2, de Cinetone Studio’s12 opgericht. Ze kochten hiervoor in 1932 de vervallen fabriek van de Chemische Soda Fabriek. 1
Nu is dit gebouw ingebed in de bebouwing, toen was de Stoom Houtzagerij en Schaverij “De Onrust” én dit gebouw een van weinige de gebouwen aan de trekvaart.
“Hollands Hollywood” was geen lang leven beschoren, vijf jaar later gingen de studio’s al failliet. De zaak werd verkocht aan M. Wolff uit Den Haag.
In de jaren voor de oorlog werden er zeker 37 films in deze studio’s geproduceerd, waaronder De Jantjes, Op hoop van zegen en Bleeke Bet.

In de oorlog werden er Duitse films in de studio’s gemaakt en werden de studio’s door het oorlogsgeweld verwoest. Ze werden herbouwd en in 1948 kon Cinetone weer in gebruik genomen worden, maar de productie van speelfilms kwam niet meer van de grond. In januari 1987 viel het doek voorgoed.

De Cinetone Studio’s 12 waren in Nederland van groot belang voor de filmindustrie. In die filmindustrie waren de artiesten van die tijd van belang, en daar hadden de Joodse artiesten een behoorlijk aandeel in. Zo werktentraden Fien de la Mar, Louis en Heintje Davids, Sylvain Poons, Esther de Boer- van Rijk, Louis de Vries, Elias van Praag en Adolphe Hamburger op in producties in deze studio’s. Jules overleed in 1942. Hij was Joods en overleed niet door de oorlogssituatie. Hoe het met Isodoor is afgelopen is nog niet achterhaald.

Bobby Rosenboom
Een belangrijk persoon binnen het verhaal is Bobby Rosenboom (1904 – 1978). Van 1935 tot de jaren 50 fotografeerde hij alle filmproducties in deze studio’s.

In 1939 trouwt hij met Mies Merkelbach, van fotostudio Merkelbach. Bobby wordt al in 1941 gearresteerd en komt in de kampen, die hij overleefd.3

bron:
http://www.eenlevenlangtheater.nl/louis%20davids/repertoire/platen/cinetone (bezocht 25 sep 2013)
1 = bestemmingsplan weespertrekvaart; Weespertrekvaart Midden
2 = Misjpoge, Joodse Omroep, 23 nov 2008
3 = http://stadsarchief.amsterdam.nl/presentaties/fotografen_van_amsterdam/fotostudio_merkelbach/

foto
Cinetone voor 1940 (middelste)
Cinetone 25 sep 2013 (onderste)

film
youtube cinetone studio’s 1948