Henriëtte Pimentel / wie één mens redt, redt een hele wereld

Henriette Henriques - Pimentel verzorgt Koenraad-Huib Gezang (Remi). Koenraad kwam op 30 oktober 1942 in de creche zonder ouders of identificatiepapieren (nadat hij te vondeling gelegd was in Bloemendaal, op Duinwijckweg 1) en werd Remi (van Duinwijck) genoemd naar het weeskind uit "Alleen op de Wereld" van Hector Mallot. Remi werd de lieveling van zowel de verzorgsters als van de bezetter. Naar verhalen uit die tijd kwamen SS-ers speciaal naar Remi kijken en met hem spelen. In de film "Süskind" (fuworks, jan 2012) wordt het verhaal over Remi ook kort belicht.
Henriette Henriques – Pimentel verzorgt Koenraad-Huib Gezang (Remi). Koenraad kwam op 30 oktober 1942 in de creche zonder ouders of identificatiepapieren (nadat hij te vondeling gelegd was in Bloemendaal, op Duinwijckweg 1) en werd Remi (van Duinwijck) genoemd naar het weeskind uit “Alleen op de Wereld” van Hector Mallot. Remi werd de lieveling van zowel de verzorgsters als van de bezetter. Naar verhalen uit die tijd kwamen SS-ers speciaal naar Remi kijken en met hem spelen. In de film “Süskind” (fuworks, jan 2012) wordt het verhaal over Remi ook kort belicht.

Henriëtte Pimentel was de dochter van Nathan Pimentel en Rachel Oppenheimer en werd op 17 april 1876 in Amsterdam geboren. Vader handelde in diamanten en het gezin was van Sefardische afkomst. Het gezin kreeg 13 kinderen waaronder 5 meisjes. Henriëtte was het tiende kind.

Creche op de Plantage Middenlaan.
Creche op de Plantage Middenlaan.

Henriëtte volgde de kweekschool en had vanaf 1907 in het souterrain van Sarphatistraat 115 een Fröbelinrichting, dat is een soort kleuterschool. Henriëtte trouwde op 23 jarige leeftijd met Samuel Rodriques Pareira, waarvan ze in 1916 scheidt.
De Fröbelinrichting verhuisde twee keer, een keer naar Sarphatistraat 129 en een keer naar de Sarphatistraat 155. In 1926 werd Henriëtte directrice van de crèche op de Plantage Middenlaan 31, zelf woonde ze toen – tot haar deportatie – op Plantage Middenlaan 25.
Deze crèche bestond al sinds 1906 en was opgericht door de Vereeniging Zuigeling-Inrichting en Kinderhuis”, en werd gesticht met een legaat van Sophie Rosenthal. Er gingen zowel Joodse als niet-Joodse kinderen naar deze crèche. Vanaf 1912 was de crèche gevestigd op de Plantage Middenlaan. In de crèche staat Henriette bekend als strenge en goede directrice en ze valt op met haar onafscheidelijke hondje Brunie. Tijdens de oorlog werd de crèche in opdracht van de bezetter gebruikt om de kinderen van wie de ouders in de Hollandse Schouwburg waren opgesloten en hun deportatie afwachten, te huisvesten.

woonhuis Henriëtte Pimentel, nr 25, jan 2012
woonhuis Henriëtte Pimentel, nr 25, jan 2012

In 1942, Henriëtte is dan inmiddels 65 jaar oud, bedacht samen met Walter Süskind een plan om kinderen uit de crèche te redden.
Het plan bestond naast fysiek de kinderen in veiligheid brengen ook uit het saboteren van de administratie die er bestond. Men “vergat” zo kinderen in te schrijven zodat hun vermissing niet opviel.  Er werden allerlei listen verzonnen om kinderen niet mee op transport te laten gaan, zoals in plaats van een baby, een pop meegegeven op transport. Baby’s en peuters werden in tassen en dozen weg gesmokkeld, via de tuin aan de achterzijde en buiten het zicht van de bezetter verdwenen kinderen naar naast de crèche gelegen kweekschool. Dit alles kon omdat de crèche veel minder zwaar bewaakt werd dan de schouwburg. Maar behalve deze fysieke verdwijning moesten ook de sporen van deze kinderen bij de persoonsgegevens worden verwijderd, zowel bij de cartotheek van de Schouwburg als bij die van de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung. Dat werd onder anderen gedaan door Felix Halverstadt. Hij vervalste ook persoonsbewijzen van volwassenen die uit de Schouwburg ontsnapten.
De weg gesmokkelde kinderen gingen veelal naar een onderduik in Limburg of Friesland. Creche_Hollandsche-SchouwbuOp 26 april 1943 werd Henriëtte gearresteerd en naar Westerbork overgebracht. In juli 1943 moest Henriëtte mee op transport naar Auschwitz waar ze op 17 september 1943 vermoord werd De crèche werd gesloten in september 1943 en is in 1976 afgebroken.
Na de oorlog werd een crèche onder de naam “Huize Henriëtte” geopend en deze was gevestigd op de Sarphatistraat 24-26. Sinds 2008 heet deze crèche Kasteel van Katoren.

 

Bron:
joodsmonument.nl,
ghetto fighters house archives,
Sarphatistraat 115 – Denise Groen,
mooitienray.nl,
partou.nl
,

www.verzetsmuseum.org
plantage-weesperbuurtkrant 2009 01

laatst bijgewerkt:
26 september 2019