Mouwes

mouwes1Het is voor -met name- gelovige Joden belangrijk om koosjer te eten.
Voor de oorlog waren er in Amsterdam 40 koosjere slagers; nu is er nog 1. Er waren verschillende winkels waar koosjer eten verkocht werd. Om nú koosjer eten te kopen kan men naar een aantal supermarkten en daar is in een aantal de sortering goed. Zo heeft Albert Heijn op het Gelderlandplein een behoorlijke sortering van specifiek koosjer /Israëlisch assortiment levensmiddelen. De filialen op de Gerrit van der Veenstraat (hoek Beethovenstraat) en de Nieuwezijdsvoorburgwal heeft een standaard assortiment zonder aanpassing ten aanzien van gecertificeerde koosjere producten. Er zijn geoorloofde producten aanwezig maar die heeft elke Nederlandse middelgrote zaak van deze keten in het assortiment. Jumbo Buitenveldert heeft een beperkt assortiment.

mouwes4

Tot 1992 zat in de Utrechtsestraat een winkel voor koosjere levensmiddelen. Dat was de zaak van Isaac Mouwes (1905 – 1979). Maar de zaak was veel ouder, aan het eind van de 18e eeuw begon een voorvader van Mouwes vanuit een handkar levensmiddelen te verkopen.
In de Franse Tijd, in 1803, kwam er een winkel in de Rapenburgerstraat met voornamelijk zuurwaren. Deze winkel was vlakbij de grote synagogen en in de Joodse buurt. Mouwes was niet de enige zuurinleggerij in deze straat. De zaak bleef daar tot deze zaak werd onteigend door de bezetter in de oorlog. Isaac dook onder en ging met zijn zaak illegaal door in de Cornelis Schuytstraat. Na de oorlog, in 1946, kwam de zaak naar de Utrechtsestraat. Moeder Judith stond er ook achter de toonbank en het gezin, met vier kinderen, woonde boven de zaak. Mouwes verkocht koosjere levensmiddelen zoals vlees, gefilte fisj, wijn, boterkoek, matzes en gemberbolussen waarvan een groot deel geïmporteerd werd uit Israël, Frankrijk, België en Engeland. In 1980, na de dood van Isaac, zette zijn zoon Chai de zaak voort. Vanwege de parkeerproblemen en het verhuizen van een groot deel van Joods Amsterdam ging de zaak naar Buitenveldert (Kastelenstraat 261).

voormalig pand van Mouwes, Utrechtsestraat in 2007
voormalig pand van Mouwes, Utrechtsestraat in 2007

In 2017 is Chai met pensioen gegaan. Het personeelslid Michiel Cornelissen zet de zaak nu voort. Het gaat Chai aan het hart dat geen van zijn zonen de zaak voortzet: “Maar wat doe je eraan? Ze hebben hun eigen leven“.

Mouwes heeft een website.

bron:
Aangevuld op 4 januari 2017 met:
Hanneloes Pen, ‘Mouwes is na 213 jaar geen familiezaak meer’ in Het Parool, 4 januari 2017
met dan aan Yvonne van Gelder, informatie over de supermarkten en slager

Laatst bijgewerkt:
9 februari 2017