Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2024

Deze maand werd het mooie initiatief van het boek Joodse Huizen met de 10e uitgave bekroond én na deze 10 jaar werd tevens besloten om te stoppen met het jaarlijkse boek. Het is prachtig dat de redactie (Esther Shaya, Frits Rijksbaron en Gert Jan de Vries) tien jaar lang met veel energie bijzondere publicaties tot stand hebben gebracht.

Veel verhalen zijn in de laatste 10 jaar aan het papier toevertrouwd, ik mocht in alle publicaties een verhaal schrijven over Rotterdam of omgeving. Het was een eer om mee te mogen werken en het is jammer dat deze publicatie nu verdwijnt. Maar, voor de auteurs, er zijn een aantal goede websites zoals Joodsmonument.nl, en ook deze sites, die verhalen kunnen gebruiken zolang deze te verifiëren zijn.

Ook deze maand weer een keur aan verhalen. Elke maand komen er weer nieuwe gegevens naar voren, deze maand in 21 toevoegingen aan de websites.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 april – Aron Goudmid was onder andere gerant   1 april – De Rembrandt Bioscope stond naast het Tip Top Theater op de Jodenbreestraat.
6 april – de 1500e pagina. Het verhaal over Joseph de Haaff en Henriëtta Bosman gaat over de onderneming en de synagoge op de Baan.   2 april – Jacques David Citroen was onder de naam Jacques van Hoven een bekend acteur.
7 april – de pagina over Kaufmann’s Huidenhandel is aangevuld.   3 april – Gomperts & Lezer was een confectiebedrijf op de Oudezijds Voorburgwal.
18 april – Chi Cohen speelde als advocaat een belangrijke rol in Rotterdam én ook tijdens de bezetting.   8 april – het Minervaplein is toegevoegd.
19 april – de Generaal Van der Heijdenstraat is toegevoegd.   9 april – de Gaaspstraat is aangevuld.
20 april – Herman Henri de Kadt was een Joods verzetsstrijder.   11 april – de Conradstraat is toegevoegd.
21 april – Joodse Huizen 10 werd vandaag gepubliceerd. Tien jaar lang is er door de redacteur van deze site een Rotterdams (of omgeving) verhaal geschreven voor deze publicatie. Joodse Huizen 10 was de laatste in deze reeks.   12 april – Menachem Asscher was componist en zoon van Clara Pinkhof. Zijn muziek wordt in de eerste week van mei weer tot uitvoer gebracht. Er zijn wellicht nog kaarten voor Amsterdam of Midwoud, de link in het artikel.
24 april – Isec Dyner had met zijn vrouw Anna Jacoba Elenbaas een kleermakerij in Rotterdam.   17 april – Andries Blits was de succesvolle uitgever van de ABC-pockets
    18 april – De voorouders van Salomon en Abraham Presburg zijn verder uitgewerkt.
    18 april – het café op de Sint Antoniesbreestraat 70 kende door de tijd heen verschillende Joodse eigenaren.
    21 april – Joodse Huizen 10 werd vandaag gepubliceerd. Tien jaar lang is er door de redacteur van deze site een Rotterdams (of omgeving) verhaal geschreven voor deze publicatie. Joodse Huizen 10 was de laatste in deze reeks.
    28 april – Bernard Leon Gompertz was firmant van de effectenbank Wertheim & Gompertz en actief in tal van maatschappelijke organisaties.
    29 april – Jos E. Asscher was een bekende meubelmaker en woninginrichter in Amsterdam.