Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Rondleidingen
In de afgelopen maand is er geprobeerd een rondleiding in Amsterdam te organiseren. Het bleek slecht weer te zijn op het moment suprême, maar vanwege onvoldoende belangstelling was de rondleiding al eerder afgeblazen. Op dit moment zijn de rondleidingen de enige manier waarop de sites financieel in de lucht worden gehouden. In de voor-corona periode verzorgde ik regelmatig rondleidingen, dit jaar heb ik er één gegeven. Dus via deze weg wil ik u erop wijzen dat u niet alleen op de hoogte kunt blijven via de nieuwsbrieven, maar dat ik ook graag een rondleiding verzorg. Dat tegen marktconforme prijzen waarmee ik mede de kosten voor de websites kan dekken.
Mocht u in de komende maanden met uw gezin, familie of collega’s een coronaveilige rondleiding door Rotterdam of Amsterdam willen, neem dan contact op. Meer informatie via de website die voor de rondleidingen gemaakt is.

Carré
Speciale aandacht aan de onderzijde van de nieuwsbrief voor een voorstelling in Carré in Amsterdam in de maand september.

Nieuw….
Zowel bij Rotterdam als bij Amsterdam een grote hoeveelheid aan nieuwe artikelen, over straten, verenigingen, een voorzanger, ondernemers, scholen en een humorist.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 aug – de Joodse begraafplaats van Dordrecht is toegevoegd aan de site.   1 aug – de vereniging Bachoerei Mewakshij Jausher was de Joodse vereniging voor de Nieuwmarktbuurt.
5 aug – Mendel Rokach was voorzanger in Rotterdam.   2 aug – Enkele jaren na de oorlog werd in Amsterdam het PAI-huis opgericht. Er is al wat informatie, maar mocht u het artikel kunnen aanvullen?
8 aug – In Rotterdam was de Israëlitische Kostelooze Godsdienstschool op het Zijl gevestigd, in het centrum van de stad.   3 aug – Het verhaal van Marga Grunberg is een bijzonder verhaal over Joods verzet in de oorlog.
8 aug – de Aelbrechtskade is toegevoegd   6 aug – De Westerstraat is toegevoegd
11 aug – Anton Blazer was een belangrijk musicus uit Rotterdam.   6 aug – Over Alfons Fink verscheen al eerder een artikel, nu is er ook een boek over hem verschenen. Infomatie via de pagina.
17 aug – het artikel over Amandus Wolfsbergen is aangevuld met nieuwe informatie en heeft een nieuwe url gekregen.   8 aug – Louis Contran was een bekende humorist in het vooroorlogse Nederland.
23 aug – Harpe Davids was een zangkoor in Rotterdam.   15 aug – de Keizersstraat is toegevoegd
23 aug – de Zonnebloemsteeg is toegevoegd.   15 aug – de Korte Keizersstraat is toegevoegd.
23 aug – de Wolfshoek is toegevoegd.   16 aug – de Sperwerlaan is toegevoegd
23 aug – de Mosterdsteeg is toegevoegd.   27 aug – de Cliostraat is toegevoegd
23 aug – het verhaal over Firma Friede Knurr is toegevoegd.    
26 aug – Elkan Schönberg was dertig jaar lang oppervoorzanger in Rotterdam.    
30 aug – Ondanks het feit dat de Rotterdamsche Broodfabriek Hofdijk mede koosjer brood produceerde, waren de ondernemers niet-Joods. Van een ondernemer ging de zoon in het verzet. Het verhaal over Guus Peters.    
Agenda
9 september – Carré
Op 9 september presenteert Arnon Grunberg een avond in Carré gebaseerd op de door hem samengestelde bundel met verslagen van ooggetuigen, Bij ons in Auschwitz. Ester Naomi Perquin, George Tobal, Fadua El Akchaoui en Elsie de Brauw lezen getuigenissen en Marc Pantus, Maarten Hillenius, Flip Noorman en Jorn ten Hoopen maken muziek. Informatie en boeken via deze link.