Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam december 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

De laatste van 2020
Met deze nieuwsbrief ontvangt u ook het jaaroverzicht 2020. Een jaaroverzicht van een jaar dat enerzijds succesvol was, anderzijds van een jaar dat velen van u, en ik ook, graag zullen vergeten. Alhoewel, het was ook het jaar waarin ik mijn master geschiedenis aan de UvA haalde en daarvoor een scriptie schreef over de wisselende Joodse identiteit van Joodse ondernemingen. Bijna een sociologische scriptie omdat ik vertoog dat de bedrijfsidentiteit nu eens niet alleen maar afhangt van de afkomst, maar van meer factoren.
Nu leg ik de laatste hand aan mijn scriptie voor de tweede master, Jewish Studies, en deze scriptie gaat over het Joodse onderwijs in Amsterdam tussen 1796 en 1817. Kenners van de Joodse geschiedenis weten waarom ik die data koos.
Maar laat ik niet alles vertellen wat in het jaaroverzicht thuishoort, maar me even tot deze maand beperken. Het was een maand waarin er weer een aantal straten aan beide plaatsen is toegevoegd. Vaak het uitgangspunt voor meerdere verhalen, maar dat was niet het enige. Ook Alida Bonn, Edmond Chait, Hartog Valk, Aby Jethomim en Beth Menoucha zijn deze maand door de verhalen teruggebracht in de herinnering. Zeventien artikelen, en ik hoop dat u ze waardevol vindt. Voor nu, op de valreep, een goede jaarwisseling en een pandemie-vrij 2021.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 dec – de Lijnbaanstraat is toegevoegd.   5 dec – het Afrikanerplein is toegevoegd.
11 dec – de Brielselaan is toegevoegd.   5 dec – het Transvaalplein is toegevoegd.
12 dec – de Kruisstraat is aangevuld met gegevens uit andere periodieken   8 dec – Alida Bonn was gemeenteraadslid voor de SDAP van 1923 – 1940 en haar man Jacob van Blitz was actief voor Poale Zion.
15 dec – de Grote Pauwensteeg is toegevoegd.   18 dec – Beth Menoucha was een rusthuis aan de Plantage Middenlaan.
23 dec – Een foto van vijf dames gemaakt in juni 1915 bij Fotografie Strauss dook deze maand op. Wie herkent iemand?   19 dec – in de eerste decennia van de vorige eeuw werd er nog een Pesachmarkt georganiseerd op de Jodenbreestraat.
24 dec – de Crooswijkseweg en de Nieuwe Crooswijseweg zijn toegevoegd.   20 dec – de Jan van Eijckstraat is toegevoegd
24 dec – de onlangs onthulde Abraham Tuschinkistraat, Samuel Soesmanstraat en Karl Weisbardstraat zijn toegevoegd.   22 dec – Aby Jethomim was een van de oudste sociale instellingen in Nederland
26 dec – Edmond Salomon Chait was een telg uit een Lets-Joodse familie en hij werd een sleutelfiguur in een van de meest succesvolle verzetsgroepen in de oorlog.   23 dec – de Onbekende Gracht is toegevoegd.
27 dec – Op 26 december overleed in Moskou Georg Behar, een half-Joodse jongen uit Rotterdam.    
28 dec – Hartog Joseph Valk was accountant bij de Gemeente Rotterdam en werkte tijdens de oorlog bij de Joodse Raad. Ook zat hij 17 dagen opgesloten wegens ‘Rassenschande’.