Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam december 2023

Het was een heftige maand, deze maand met tal van gebeurtenissen waar ik niet nader op hoef in te gaan. Tegelijkertijd ligt de laatste nieuwsbrief van 2023 voor u. En dat is er een met weer zeventien toevoegingen. Van een musicus tot een aantal straten, van een toespraak tot een conservator.

Een bijzondere eer was de uitnodiging in Rotterdam waar ik heb mogen spreken over de Joodse geschiedenis van de Maasstad tijdens de het ontsteken van de eerste kaars voor Chanoeka. Het was een groot compliment om rabbijn Vorst te horen zeggen dat de Rotterdamse website de meest complete website is over de Joodse geschiedenis van Rotterdam. En dit werk is nog steeds niet klaar….

Naast deze nieuwsbrief stuur ik ook het jaaroverzicht 2023 toe. Alvast een tipje van de sluier – de websites hebben wederom bijna een half miljoen bezoekers getrokken. Het financiële jaaroverzicht volgt in een van de komende maanden.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 dec – Meijer Wery was een musicus in Rotterdam.   4 dec – de Grote Wittenburgerstraat is toegevoegd.
2 dec – de Stadhoudersweg is toegevoegd.   11 dec – Metz & Citroen was een grote diamantslijperij op de Rapenburgerstraat.
7 dec – Joodserfgoedrotterdam hield tijdens de viering van Chanoeka een van de toespraken op het Schouwburgplein.   12 dec – Cohen & Wolder hadden een diamantslijperij op de Rapenburgerstraat.
10 dec – Louis Benjamin had voor, tijdens en na de oorlog een advertentiebureau.   13 dec – De Vries & Gokkes probeerden op de Rapenburgerstraat 44 een diamantslijperij op te richten.
14 dec – de Bloemstraat is toegevoegd.   14 dec – Herman Gerritsen en Marie Parser verkochten ijs op de Rapenburgerstraat 122.
17 dec – Het Samuel Mullerplein is toegevoegd.   17 dec – Het Kattengat is toegevoegd.
24 dec – Sally Gustav Scheiberg had een huidenhandel in Rotterdam.   19 dec – De Johann Keplerstraat is toegevoegd.
    20 dec – Levie (Louis) Hirschel was voor en in het begin van de bezetting de conservator van Bibliotheca Rosenthaliana.
    25 dec – Eduard Gerzon was een van de ondernemers van het Gerzon-concern.
    29 dec – de Raadhuisstraat is toegevoegd.