Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2024

Deze maand buitelde het ene verhaal uit Amsterdam over het andere heen en er is dus aardig wat toegevoegd aan de Amsterdamse website. Maar ook Rotterdam heeft een aantal toevoegingen en vandaag nog net de Vogelenzang toegevoegd, een straat die ik nog niet kende maar naar voren kwam in een correspondentie. Het zijn stukken uit een ver en uit een recenter verleden geworden, zoals het stuk over Ansjel Rood, Israël Aandagt en het echtpaar Duque-Gazan. Ook aandacht voor de Rietlanden in Amsterdam, een gebied dat tijdens de bezetting veelvuldig werd gebruikt door de bezetter.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

7 jan – Samuël Duque en Henriëtte Gazan waren een kort jaar directeur van het weeshuis aan de Mathenesserlaan.   1 jan – de Velazquezstraat is toegevoegd.
20 jan – de Bloemkwekersstraat is toegevoegd.   11 jan – de Andrieszkade is toegevoegd.
23 jan – de Adrianastraat is toegevoegd.   11 jan – de Pieter Vlamingstraat is toegevoegd.
28 jan – de Schildersteeg is toegevoegd.   12 jan – de Alexanderkade is toegevoegd.
29 jan – de Korte Baanstraat is toegevoegd.   13 jan – ten huize van Ansjel Rood vond de eerste Asjkenazische dienst in Amsterdam plaats.
30 jan – de Meent is aangevuld met nieuwe gegevens.   14 jan – de Jasonstraat is toegevoegd.
31 jan – de Vogelenzang is toegevoegd aan de website.   16 jan – de Eerste Sweelinckstraat is toegevoegd.
    16 jan – de Tweede Sweelinckstraat is toegevoegd.
    19 jan – de Rietlanden waren een plek waarvan veel deportaties vanuit Amsterdam vertrokken.
    19 jan – Israël Aandagt werd op begraafplaats Zeeburg begraven.
    20 jan – Calmer Julius Roos was een baanbrekend internist en hij was een van de drie artsen die bij de Joodsche Raad moesten werken.
    27 jan – Karel van Buuren was een opticien met een zaak die achtereenvolgens op het Rokin, de Kalverstraat en de Vijzelstraat was gevestigd én hij werkte ook aan de uitleg van oorproblemen.