Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en zestien toevoegingen.
Ook in juli zijn er weer nieuwe verhalen uitgezocht. Na de vondst van een oud fotootje op de Blasiusstraat werd de Joodse geschiedenis van dit pand uitgezocht. Zo woonde onder anderen de sjammes (koster) van de synagoge aan de Swammerdamstraat in dit pand. Het fotootje betrof geen Joodse bewoner van het pand, maar wie het wel was is hoogstwaarschijnlijk achterhaald. Op de Amsterdamse site zijn zeer verschillende verhalen toegevoegd en er zijn een aantal straten uitgezocht én een aantal straten aangevuld met de informatie uit nog niet eerder gebruikte historische bronnen.
Op de Rotterdamse site het verhaal over het directeursechtpaar van het Joodse weeshuis, over ondernemers, over een voorzanger van de synagoge aan de Botersloot en ondernemers in de zeventiende eeuw.
Heeft u een verhaal?, mail dan.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

5 juli – Samuel Kopelman en Johanna Hirsch waren het laatste directeursechtpaar van het Joodse weeshuis in Rotterdam.   2 juli – Carla Simons was schrijfster en journaliste.
12 juli – Simon Bosman werkte zich op van de Zandstraatbuurt tot de Heemraadssingel en was een belangrijk persoon in Joods Rotterdam.   5 juli – Engelina (Lien) de Vries was tandarts in Amsterdam.
13 juli – L. H. Hillel van Hertzfeld was een onderneming in, onder andere, zuidvruchten.   5 juli – Zacutus Lucitanus kwam in 1625 naar Amsterdam.
16 juli – Wat gebeurde er met Rudolf Dasberg voor en tijdens de oorlog en waarom stond hij geregistreerd met een beroep dat niet verwacht werd? Wie weet meer.   10 juli – een oud fotootje dat in een enveloppe weggemoffeld was op de zolder van een huis in de Blasiusstraat in Amsterdam, een huis met een zeer Joodse geschiedenis. Wie herkent de persoon?  Het verhaal en de geschiedenis van het huis.
22 juli – Daniël en Joseph de la Penha waren ondernemers in Rotterdam in de zeventiende en vroege achttiende eeuw.   18 juli – Salomon Bonn was secretaris van het Joodse Begrafeniswezen.
30 juli – Hij trad in de voetsporen van zijn vader, die chazzan was en tijdens een dienst in de synagoge aan de Botersloot in Rotterdam overleed. Ook Elias Philipson overleed op jonge leeftijd.   21 juli – Jozef Borer was sjammes van de synagoge op de Swammerdamstraat. Het verhaal over hem en zijn vrouw Czypa Zuckerbrot.
    23 juli – de Korte Zwanenburgwal heeft een aparte pagina gekregen.
    23 juli – Lien Dreese was actief voor de VARA-radio. Haar verhaal via de link.
    27 juli – de Zwanenburgwal is aangevuld met nieuwe gegevens.
    30 juli – de Snoekjesgracht is toegevoegd.