nieuwsbrief joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam juni 2016

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl. In deze nieuwsbrief kunt u lezen welke veranderingen in de afgelopen maand op de site zijn aangebracht.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site heeft geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam) en respectvol deze sporen, de mensen en de gebruiken een plek geven.
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

Deze maand…………

 Voor u ligt de nieuwsbrief voor juni. Deze verschijnt op 1 juli. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 1 september, want die van de maand juli en augustus wordt in verband met de vakantie gecombineerd.
De laatste periode merken we dat beide websites enorm in de lift zitten.  Het bezoek aan de sites was begin juni al even groot als in geheel 2015. Dus meer dan verdubbeld. En dat is in deze tijd zeer welkom; het verhaal vertellen geeft een tegenwicht aan de steeds groter wordende onverdraagzaamheid in de maatschappij.
Deze maand hebben we ook de Hebreeuwse pagina kunnen plaatsen. Naast de introductie van de site in het Nederlands, Engels en Duits is die er nu ook in het Hebreeuws en zo hoort het ook. Verder is er deze maand weer veel te lezen, zoals het schrijnende verhaal over een roofmoord op 3 vrouwen die in de onderduik gingen.  Ook het verhaal over een gezin dat dankzij de onderduik de oorlog overleefde. Verder is in Rotterdam de Spoorsingel toegevoegd.
In Amsterdam zijn onder andere de Dintelstraat, de Kromboomsloot, de Houtkopersburgwal en de Zwanenburgerstraat toegevoegd, deels straten die uit het stratenplan van de stad zijn verdwenen.  Ook het verhaal over Jacques Deen, een man die met zijn kapitaal de eerste vestiging van de Joodsche Invalide mogelijk maakte. Kortom, weer veel te lezen.
Blijf uw suggesties sturen, vaak is dat het begin voor een nieuw verhaal. Maar ik ga eerst nu op vakantie en hoop op 1 september a.s. de volgende nieuwsbrief te versturen.
JoodserfgoedRotterdam
4 juni – 3 vrouwen wilden in de zomer van 1942 in de onderduik gaan in Schiedam. Ze werden echter het slachtoffer van een roofmoord.14 juni – Abraham Lavino en Sara Tokkie stonden al op de site bij de Hofstraat in Rotterdam. Nu er meer informatie is, waaronder foto’s, staat hun verhaal op een aparte pagina.

14 juni – Salomon en Dora Gelkopf waren Poolse immigranten die met de ouders van Salomon in Rotterdam kwamen. Salomon en Dora overleefden dankzij de onderduik de oorlog en hun redders werden onlangs geëerd met de onderscheiding van Yad Vasjem.

18 juni – De Spoorsingel is toegevoegd aan de website.

Joods Amsterdam
3 juni – In de oorlog was op de Weteringschans 146 de Etalageschool gevestigd.

4 juni – De Dintelstraat is toegevoegd aan de website.

4 juni – Sal Walvis was ondergedoken in Horst en werd geliquideerd door het verzet. Waarschijnlijk was het een laffe roofmoord.

5 juni – Ans van Dijk is voor velen nog wel bekend als een V-vrouw.  Haar rechterhand was Branca Simons, en ook haar verhaal gaat over lijken.

11 juni – Jacques Deen was de mecenas voor de eerste vestiging van de Joodsche Invalide en een belangrijk man in Joods Amsterdam rond 1900.

14 juni – Bijna tien jaar lang stond op het verlanglijstje een vertaling van de achtergrond van de website in het Hebreeuws.  Hoewel de vertalingen in het Engels wellicht voldoende zijn, vonden we dat naast Nederlands, Engels en Duits ook iets verteld moest worden over deze website in het hebreeuws.  Dankzij de hulp van een van onze lezers is die vertaling er gekomen. Daar zijn er heel blij mee.

18 juni – Een vraag over een logo op een poppenkop konden we beantwoorden. Het spoor leidde naar Duitsland.

18 juni – De Kromboomsloot is toegevoegd aan de website.

20 juni – De Houtkopersburgwal is toegevoegd aan de website met het verhaal over een honderdjarige in het begin van de vorige eeuw en een dumpzaak die er in de jaren tachtig nog was.

20 juni – Ook een groot deel van de Rapenburgerwal en het gehele Boltgensgrachtje is verdwenen. Maar op de website zijn ze teruggebracht.

22 juni – De Zwanenburgerstraat is toegevoegd.