nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Een automatiek Onder Rabbinaal Toezicht. Dat verwacht je niet in Nederland en toch was er een, in de Amsterdamse Van Woustraat, voor de oorlog. Het is een van de gegevens die naar boven kwam toen de Van Woustraat, al aanwezig op de site, werd uitgebreid met gegevens uit het Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland. Een bijzonder en leuk verhaal.
75 jaar na de oorlog komen er nog steeds nieuwe gegevens naar voren en gaan archieven open. Zo zijn de Verkaufsbucher te raadplegen, gegevens over onteigend Joods bezit en gedwongen verkoop.  Van tijd tot tijd zal de site worden aangevuld met deze gegevens, voor Monnickendam is dit reeds gedaan. Verder zijn er deze maand voor beide steden verschillende pagina’s bijgevoegd, soms met straten, soms met bijzondere verhalen zoals het verhaal over een vondst in de kluis in het gemeentehuis in Oud Beijerland.
De komende maand zal de Amsterdamse website uit 1500 pagina’s gaan bestaan, de Rotterdamse nadert nu de 1000. Deze maand kwamen er ook wat aanvullingen van lezers van de site. Dat was erg prettig en deze zijn toegevoegd.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juni – Het verhaal over de kledinghanger van het bedrijf E. & B. Naarden.   1 juni – Het verhaal over Martha Rudelsheim van Radio Goudal en haar dochter Celine de Vries.
1 juni – het verhaal over Juwelier Delmonte van de Hoogstraat.   5 juni – De Verkaufsbücher geven een schokkend beeld van de onteigeningen van Joods bezit en de verrijking door bezetter en collaborateurs. Voor Monnickendam is dit nader uitgewerkt.
7 juni – de Boezemkade is toegevoegd.   6 juni – Een verhaal over de Joden van Monnickendam.
11 juni – het verhaal van het gezin van Jules en Frieda Vleeschhouwer heeft nu een eigen pagina gekregen.   6 juni – Het Albert Wittenbergplein is toegevoegd.
21 juni – Leo Schulster had een kledingzaak op de Hoogstraat.   8 juni – de conferencier Jacques Presser is toegevoegd.
23 juni – Samuel van Dantzig was bankier met een bank op de Zuidblaak.   10 juni – de Nederlandse Thermochemische Fabrieken werden in Amsterdam opgericht.
26 juni – de Sleutelsteeg is toegevoegd.   16 juni – deze maand overleed Betty Oudkerk, een van de redders die in de crèche aan de Plantage Middenlaan werkten.
26 juni – de Karrensteeg is toegevoegd.   21 juni – De Van Woustraat is aangevuld met nieuwe gegevens. Wist u dat de eerste Amsterdamse Automatiek ORT hier gevestigd was?
26 juli – Barend Joshua Katan was van groot belang voor Dordrecht maar ook leraar in Tiel. Dat verhaal staat nu ook op de site.   29 juni – tandarts Aäron Loterijman woonde op de Keizersgracht, ging in onderduik en werd vlak voor het einde van de oorlog vermoord.
29 juni – ‘De Huissleutels van den Jood’ is een artikel over een vondst in Oud Beijerland en mocht worden overgenomen op deze site.