Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2022

Uw steun is nodig
15 jaar lang werden de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Maar nu is ook uw financiële ondersteuning nodig voor het het voortbestaan en om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Veel straten, enkele persoonsverhalen en vierentwintig toevoegingen…
Verleden maand berichtte ik u over de Kiddoesjbeker die is teruggevonden. Er is inmiddels contact gelegd met drie partijen waaronder de huidige bezitter en de nabestaanden van de oorspronkelijke bezitter. Ik hou u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ook deze maand zijn er giften ontvangen voor Stichting Heimisj, waarvoor deel dank. De abonnementskosten voor de webruimte van Joodserfgoedrotterdam konden deze maand daarvan betaald worden.

Verder is deze maand een zeer groot aantal pagina’s toegevoegd. Veel straten in Rotterdam die nog niet waren geïnventariseerd, en ook een aantal in Rotterdam. Een duidelijke vraag over een bakker in Amsterdam en verhaal met nog een open einde over Jacob Peekel. Naast alle verhalen over gebouwen in Amsterdam ontbrak dat over het Nederlands-Israëlietisch Ziekenhuis. Een blinde vlek die nu is verholpen. Hendrik Spetter was een kunstschilder in Rotterdam en over hem heeft u wellicht nog informatie.

  

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juni – de Tweede Diergaardestraat is toegevoegd.   2 juni – wie herkent de bakker?
1 juni – de Diergaardekade is toegevoegd.   6 juni – Louis Pruim was een bekende dameskapper in Amsterdam.
1 juni – de Reederijstraat is toegevoegd.   7 juni – Jesaja Kleerekoper was een vooraanstaand rabbijn in Amsterdam.
1 juni – de Grote Draaisteeg is toegevoegd.   11 juni – Jacob Peekel kwam uit Amsterdam en is begraven in Grevenbicht. Wat is het verhaal?
3 juni – de Boerensteiger is toegevoegd.   11 juni – de Leeuwenhoekstraat is toegevoegd.
4 juni – de Essenlaan is toegevoegd.   14 juni – de Andreas Bonnstraat is toegevoegd.
5 juni – het Oostvestplein is toegevoegd.   15 juni – het ’s Gravesandeplein is toegevoegd.
5 juni – het Oostplein is toegevoegd.   16 juni – het Oosterpark is toegevoegd.
18 juni – de Kortenaerstraat is toegevoegd.   16 juni – het verhaal over verzetsman Samuel George Sluizer.
18 juni – de Eendrachtsstraat is toegevoegd.   17 juni – de Apollolaan is toegevoegd.
19 juni – Jacobus Polak had een zaak in tapijten, zeemansgoederen en huishoudelijke artikelen op de Schiedamsedijk.   22 juni – het Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis stond nog steeds niet apart behandeld op de site. Nu wel.
26 juni – Hendrik Spetter was een kunstschilder uit Rotterdam.   24 juni – De jonge Samuel Abraham Hirsch werd getergd en ging over tot een daad die tot een veroordeling leidde. Uiteindelijk kwam het goed met hem.
 
     
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail