Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Opeens is het zover, april 2017. Deze maand bestaat de website www.joodsamsterdam.nl 10 jaar. De eerste nieuwsbrief verscheen in september 2007, maar het project van de school waarmee alles ooit begin was in april 2007. De Rotterdamse website begon twee jaar later.
10 jaar verder, en zo’n 1400 artikelen verdeeld over beide sites, stukken in Joodse Huizen 1, 2 én 3, een co-auteurschap van het boek over de Zandstraatbuurt in Rotterdam en het geven van lezingen verder kan ik alleen maar constateren dat ik vereerd ben met het feit dat ik dit al tien jaar mag doen.
De sites zijn hobbyisme ontgroeid, het beroep wat op de sites wordt gedaan met verzoeken om informatie laat zien dat men denkt een hele organisatie zorg draagt voor dit initiatief. Dat is niet zo. Er is wel hulp, en goede hulp, onder andere met de laatste digitale tour door Rotterdam (volgende nieuwsbrief meer informatie) en ook voor de vele stukken over Dordrecht, maar deze hulp blijft beperkt.

De grootste verandering voor mij persoonlijk wat door dit initiatief teweeg gebracht is, is het beëindigen van mijn baan als onderwijzer/adjunct directeur en het volgen van een studie geschiedenis aan de UvA, waar ik in 2018 hoop af te studeren. Voor meer diepgang in de artikelen heb ik die studie nodig.

Een van de grootste complimenten is dat de Koninklijke Bibliotheek de sites nu backupd, waarmee alles ook voor de toekomst bewaard blijft. Kortom, dank voor uw vertrouwen, voor uw informatie en uw enthousiasme en op de volgende 10 jaar!

Komend nummer gaan we ook terug naar het onderwijs.  In mei meer over de Joodse bewaarscholen. Nu eerst deze nieuwsbrief, met flink wat nieuwe stukken over Rotterdam en Amsterdam.

Joodserfgoed Rotterdam   Joods Amsterdam
5 maart – De Rotterdamse Huishoudschool op de Graaf Florisstraat is toegevoegd.   1 maart – De Frederiksschool is toegevoegd.
6 maart – De Industrieschool op de Bentheimdwarsstraat is toegevoegd.   3 maart – Joseph Emmerik is toegevoegd aan de site.
6 maart – de school voor GLO op de IJsclubstraat is toegevoegd   4 maart – De Opleidingsschool voor Joodse Handels- en Kantoorbedienden is toegevoegd.
6 maart – het verhaal over een briefkaart van de familie Brandel op de Kruiskade is toegevoegd.   7 maart – In verband met de gids van REOR (Ritueel Eten op Reis) is het Raphaëlplein, en de Oranje Naussaulaan toegevoegd.
7 maart – In verband met de gids van REOR (Ritueel Eten op Reis) is het Ungerplein, Schepenstraat, Vliesridderstraat,  Bergsingel, Essenburgstraat,en Burgemeester Meineszstraat toegevoegd.    9 maart – David Hirsch was de administrateur van de Vereniging Reor. Bescheiden van hem werden onlangs gevonden in zijn huis tijdens een verbouwing. Een en ander kon gereconstrueerd worden.
12 maart – De Zomerhofstraat is toegevoegd, en daar zat een zeer goede banketbakker   9 maart – De Oranje-Nassaulaan is toegevoegd.
18 maart – Nog een grote Rotterdamse speler in de confectieindustrie – de NV Rotterdamsche Confectiefabriek v/h Gabriëls van Cleeff.   9 maart – Het Raphaëlplein is toegevoegd.
19 maart – Deze confectiefabriek was echt in de vergetelheid geraakt, de fabriek van L de Vries & Zonen aan de Poortstraat.   16 maart – Een recensie van het boek Joods Amsterdam, de geïllustreerde gids, is toegevoegd.
    17 maart – De Westerdoksdijk is toegevoegd aan de site
    26 maart – Het was het enige ontbrekende stukje nog in de geschiedenis van het gebouw dat de ASVO – opvolger van de Wilhelmina Catharinaschool – in 1954 betrok. Het gebouw was 9 jaar lang een opvanglocatie onder de naam Vluchthaven.
    29 maart – Het Borssenburgplein is toegevoegd.
    30 maart – Isidoor Zwaaf was artiest en zijn verhaal staat op de website.