Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2024

Nationaal Holocaust Museum
Dit voorwoord wil ik gebruiken om u te laten weten hoe prachtig dit museum geworden is en hoe zorgvuldig de collectie is samengesteld. Ik mocht de maandag na de opening als introducé mee en de collectie van het museum geeft een bijzonder zorgvuldig overzicht, is zeer doordacht samengesteld en geeft een indrukwekkend beeld van de Holocaust. Het verhaal van de Sjoa, de crèche en de kweekschool wordt op een manier gepresenteerd zoals dat nog niet eerder in Nederland is vertoond. Het gegeven dat het museum in een gebouw gehuisvest is waar veel zich heeft afgespeeld tijdens de Sjoa geeft een bijzondere dimensie aan dit museum. De essentiële aspecten van het gebouw, zoals de afscheiding tussen kweekschool en crèche, zijn op een indrukwekkende wijze in het verhaal gebracht. Met dit museum kan dit belangrijke verhaal blijvend worden verteld en dat dat nodig is, dat hebben we de laatste tijd ervaren.

Het museum wordt nu zoveel bezocht dat er timeslots gebruikt worden. Boek uw ticket via hun site voor een timeslot.

Crescas
Een trieste aankondiging deze maand was dat het Joods Educatief Centrum Crescas op 1 juli aanstaande zal sluiten vanwege financiële problemen. Crescas verzorgde 25 jaar lang cursussen, lezingen, rondleidingen en educatie en had een verbindende positie in Joods Nederland en met Joods Nederland.
Deze websites hebben altijd een goede band met Crescas gehad. Michel Waterman, Raya Lichansky en Channa Obstfeld van Crescas waren altijd zeer warme contacten en namen het initiatief van deze websites vanaf het allereerste begin serieus. Dat mag zeker een keer gezegd worden want het was een belangrijke stimulans om door te gaan in een periode toen een columnist van een weekblad het nog nodig vond om deze sites en mij persoonlijk af te branden. De hoeveelheid kennis en liefde voor de zaak die verloren zal gaan met het verdwijnen van Crescas is enorm groot. Wat is het jammer dat de financiële problemen niet kunnen worden opgelost.

Deze maand
Deze maand een groot aantal nieuwe artikelen én de secretariële en financiële overzichten. Met uw bijdragen is ook dit jaar financieel weer gelukt én tegelijkertijd zijn er een aantal plannen die op het verlanglijstje staan maar niet binnen een budget vallen. Uw hulp blijft nodig en wordt zeer gewaardeerd.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 maart – de Doezastraat is toegevoegd.   11 maart – de Duizendschoonstraat is toegevoegd.
4 maart – de Oosterstraat is toegevoegd.   12 maart – de financiële en secretariële jaarstukken zijn gepubliceerd.
12 maart – de financiële en secretariële jaarstukken zijn gepubliceerd.   13 maart – waar nu de ingang is van het Nationaal Holocaust Museum was Pension Frank gevestigd. Wat is het verhaal?
19 maart – Standard Shipstore Co was een onderneming in Rotterdam.   18 maart – het stuk over de A. B. Davidsschool is verder uitgebreid.
25 maart – de Karnemelkshaven is toegevoegd.   21 maart – het stuk over de E. J. van Detschool is verder uitgebreid.
27 maart – Een Rotterdams/Amsterdams verhaal is het verhaal over Jacob Oppenheijm en zijn vrouw Elizabeth David.   22 maart – het Hoofddorpplein is toegevoegd
30 maart – de Berglustlaan is toegevoegd.   24 maart – Marie Rosamunda Henriëtte Stoppelman was arts en hoogleraar.
    26 maart – Gertrude van Tijn was verantwoordelijk voor een afdeling van de Joodsche Raad.