nieuwsbrief joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam mei 2016

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl. In deze nieuwsbrief kunt u lezen welke veranderingen in de afgelopen maand op de site zijn aangebracht.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site heeft geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam) en respectvol deze sporen, de mensen en de gebruiken een plek geven.
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

Deze maand…………

Het kon niet uitblijven, de totale verandering van de website joodsamsterdam.nl. Dat is de afgelopen maand uitgevoerd en voor degenen onder u die de afgelopen maand de website nog niet bezocht hebben, het resultaat ligt nu voor u.  De site is qua opbouw gelijk gebleven, u vindt nog steeds dezelfde koppen, maar de zoekfunctie is zeer verbeterd. De site is nu op alle termen doorzoekbaar. Daarnaast een groter lettertype, een ruime opmaak, en een rustiger uitstraling. U merkt het, ik ben tevreden.  Maar ik hoop dat u dat ook bent.

Al met al was het een grote operatie die begon met de loskoppeling van www.joodserfgoedrotterdam.nl. Nu bestaan twee volwaardige websites naast elkaar die qua layout onmiskenbaar dezelfde oorsprong hebben én dezelfde nieuwsbrief delen. En dat blijft zo.

De nieuwsbrief heeft ook een andere opmaak. Het eerste exemplaar heeft u voor zich. De oude nieuwsbrieven zijn behouden in het archief op de website.  Daar vindt u veel links naar artikelen maar die artikelen zitten nu in de nieuwe site, dus de links zijn niet meer altijd geldig. De zoekfunctie (de groene loep) brengt u snel naar de nieuwe locatie.

De oude website is nu nog aanwezig op de server. Langzamerhand zal ik die gaan verwijderen. Want het overbrengen van de 1200 pagina’s van de oude site naar de 900 op joodsamsterdam.nl is een klus en er zullen nog links verwijzen naar oude pagina’s. Hoewel ik nu pagina voor pagina alles corrigeer kan er wel eens wat blijven “hangen”, dus wanneer u laat weten wat er niet werkt kan dat hersteld worden. Afsluitend zijn we benieuwd naar uw visie op de nieuwe site en hieronder staan de artikelen

JoodserfgoedRotterdam

15 mei – Mak & Van Engers was een succesvol meubelbedrijf. Men leverde aan synagoges, maar ook aan kerken. Hoe dit allemaal zat kunt u hier lezen.

17 mei – Van de Helmersstraat duiken af en toe nog mooie oude foto’s op. Het artikel over de bewoners is nu uitgebreid met een foto van de juwelier uit die straat.

22 mei – Een verhaal over Joods verzet in Rotterdam, en wel dat van Adje Cohen is toegevoegd.

24 mei – HIAS Rotterdam was de Rotterdamse afdeling van de Hebrew Immigrant Aid Society, een Amerikaansec organisatie.  Het kantoor was op de Mathenesserlaan gevestigd.

25 mei – Jacob en Heiman Vleeschhouwer zaten in het verzet in Rotterdam en hebben dit met hun leven moeten bekopen.

27 mei – Abraham Menist zat voor de oorlog voor een communistische partij in de gemeenteraad van Rotterdam en zat in het verzet.

Joods Amsterdam

Vanaf begin mei tot 10 mei is de website overgezet naar de nieuwe opmaak.

14 mei – het artikel over Johannes van Dam is uitgebreid.

16 mei – De Nieuwe Keizersgracht 50 was voor en in de oorlog een pension.  Het combineren van de gegevens op de woningkaart met die van joodsmonument.nl levert een schokkend beeld op.

18 mei – De Reitzstraat is toegevoegd aan de website.

20 mei – De Uiterwaardenstraat is toegevoegd aan de website

21 mei – Het verhaal van Koos Caneel is toegevoegd aan de site

21 mei – De pagina over Werkdorp Wieringermeer is uitgebreid met het verhaal over Herta Stern en Tommy Tombowsky