Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Het was weer een drukke meimaand. De maand mei, met zijn herdenkingen, zorgt altijd voor suggesties voor nieuwe artikelen. En deze zijn er. Zoals het verhaal achter de gevelsteen van Jacob van Cleef, de Rotterdamse econoom Hirschfeld, het verloren transport en de onafhankelijke socialistische partij, over Mozes Cohen Paraira en niet te vergeten over de werkkampen waar Lion Tokkie al jaren onderzoek naar doet. Kortom, een volle nieuwsbrief.

Verder hebben we in mei dit jaar al meer bezoekers aan de sites gehad dan verleden jaar in het hele jaar. En dat terwijl verleden jaar een record was. Er is met recht veel belangstelling voor de verhalen. Daarom, blijf uw suggesties sturen en ook uw herinneringen.

Joodserfgoed Rotterdam   Joods Amsterdam
10 mei – Sam Scheffer was vakbondsman in Rotterdam. Zijn verhaal is toegevoegd.   6 mei – Café Oost-Indië op de Middenweg 20 is toegevoegd.
13 mei – Hans Max Hirschfeld was een Rotterdams econoom en werd na de oorlog fel bekritiseerd.   8 mei – Kaas, mode en een lange strijd. Het verhaal achter een gevelsteen van Jacob Felix van Cleef.
15 mei – De Onafhankelijke Socialistische Partij bestond in de jaren dertig en zette zich onder andere in tegen het fascisme.   13 mei – Salomon Poons was vertegenwoordiger van de verzekeringsmaatschappij Vennootschap Nederland.
15 mei – Het Verloren Transport is de bijnaam voor een trein die dagenlang doelloos vanuit Bergen-Belsen door Duitsland reed.   14 mei – de Noorder Amstellaan / Churchilllaan is toegevoegd.
15 mei – Het verhaal over Rozette Blom is een triest verhaal over verraad.   15 mei – Het Verloren Transport is de bijnaam voor een trein die dagenlang doelloos vanuit Bergen-Belsen door Duitsland reed.
25 mei – We zoeken nog extra informatie voor het verhaal over Louis van Dijk uit Zuidland.   15 mei – De Onafhankelijke Socialistische Partij bestond in de jaren dertig en zette zich onder andere in tegen het fascisme.
27 mei – In de val van de werkkampen vertelt het verhaal over de Joodse werkkampen in de oorlog.   16 mei – Salomon Meijer Blitz was als Monny Leclair een bekende zanger voor de Tweede Wereldoorlog.
    18 mei – Mozes Cohen Paraira was wiskundige en betrokken bij Vennootschap Nederland.
    20 mei – Het verhaal over koosjere kruidenier Talhuizen op het Waterlooplein.
    20 mei – Joachim Elte woonde op de Nicolaas Maesstraat 3.
    21 mei – Assueris Asser Salomon van Nierop was een politicus
    21 mei – Aby Jetomim had vanaf 1930 een weeshuis op de Plantage Middenlaan
    23 mei – De voorlaatste versie van een essay over Jacques Presser is opgenomen op de website.
    26 mei – Het verhaal over Jaap Leuvenberg en Dolly van Moppes.
    27 mei – In de val van de werkkampen vertelt het verhaal over de Joodse werkkampen in de oorlog.