Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en achttien toevoegingen.
De drukke maand mei ligt achter ons. En in deze maand zijn er ook weer verschillende toevoegingen aan beide websites gepubliceerd. Nog steeds worden er straten toegevoegd, na 15 jaar is dat nog niet voltooid, maar straten worden ook aangevuld met nieuwe, en vaak bijzondere, informatie, zoals de Houtgracht in Amsterdam.

Bakker Gans in Weesp speelde een belangrijke rol voor menig Joods bruidspaar. Ook dat verhaal staat nu op de website. En het bericht bereikte me dat een bijzondere vrouw die zorgde voor tal van verhalen op de Rotterdamse site is overleden. Haar verhaal wordt deze maand ook weer naar voren gebracht.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Tentoonstelling

Tot 4 juni 2023 is er in de hal van het Stadsarchief Amsterdam op de Vijzelstraat een tentoonstelling over Te werk gesteld in het Amsterdamse Bos, Joodse werkkampen  in en om Amsterdam 1941 – 1944. In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen speciaal voor Joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden. Daarvan lagen er vier in het Amsterdamse Bos en één op Schiphol-Oost. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een rol speelden. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen in het door nazi-Duitsland bezette Polen: Auschwitz en Sobibor.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 mei – de Adrianalaan in Schiebroek is toegevoegd.   11 mei – Bakker Gans in Weesp was van groot belang voor menig gezin in Amsterdam.
3 mei – Salomon Levie de Reeder baatte een hotel uit op de Houttuin 37-39.   11 mei – ze vocht voor een betere wereld, Rosey Pool.
7 mei – de Nieuwstraat is toegevoegd.   11 mei – de Eerste Helmersstraat is toegevoegd.
14 mei – Vandaag ontvingen we het bericht dat Louise Stein – Sorensen is overleden. Haar verhaal via de link.   11 mei – het Kattenburgerplein is toegevoegd.
18 mei – de pagina over het Roxy Theater is verder uitgebreid.   12 mei  – de Hunzestraat is toegevoegd.
21 mei – het artikel over Caramelfabriek Benno is uitgebreid.   15 mei – Bij de presentatie van Joodse Huizen 9 werd gesproken over Berta Fuchs en Laslo Vig.
21 mei – de Gapersteeg is toegevoegd   16 mei – de Nieuwe Looiersstraat is toegevoegd.
    18 mei – de Stoofsteeg is toegevoegd.
    29 mei – het Markenplein is uitgebreid.
    29 mei – er werd een foto gevonden waarbij chometz verbrand werd op het Markenplein.
    31 mei – de Houtgracht is aangevuld met nieuwe informatie.