Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam november 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

De laatste maand van het jaar is al weer aangebroken en ten eerste wens ik u een goede chanoeka, daarnaast ook fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling.
Deze maand werd eindelijk de eerste steen van Hartog Polak her-onthuld. Een verslag vindt u hier
Verleden jaar braken we met het aantal bezoekers aan de site het absolute record, dit jaar gaan we zelfs voordat december begint al over de aantallen van verleden jaar heen. Fijn dat er veel belangstelling is.

Deze maand is er een surplus aan Amsterdamse stukken en Rotterdam komt er een beetje bekaaid van af. Dat maak ik volgende maand weer goed. Voor nu de verhalen van een aantal straten, een verzetsstrijder, hulp in de onderduik, een recensie van een boek en Joodse bedrijven. Ook nog een oproep van de Lions in Houten naar nazaten van Willem Sanders en Rebecca Cohen, die daar ondergedoken waren.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

9 nov – Wie herkent iemand op deze foto van Fotografie Strauss?   1 nov – de Molsteeg is toegevoegd aan de website.
14 nov – Jakob Zaller vocht in de 1e WO voor Oostenrijk, kwam als krijgsgevangene in GB terecht en ging naar Rotterdam.   4 nov – Op de Valkenburgerstraat 14 werd de eerste steen van Hartog Polak her-onthuld.
28 nov – Zilversmit & Pinto was een vervoersmaatschappij voor vee.   8 nov – Selma Meijer was feministe en verzetsstrijder.
28 nov –  een oproep naar nazaten van Willem Sanders en Rebecca Cohen.   20 nov – De Madurastraat is toegevoegd aan de site.
    20 nov – het gezin Strijder uit de Madurastraat was actief in het helpen van Joden in de onderduik.
    21 nov – Op 28 november komt het boek ‘Lotty’s bankje, Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam’ van Gerben Post uit. Een recensie staat hier.
    23 nov – het Hortusplantsoen is toegevoegd.
    24 nov – de Spiegelgracht is toegevoegd.
    25 nov – Helena Kanis kwam al voor de oorlog in het geweer tegen de nazi’s
    25 nov – de Nieuwe Spiegelstraat is toegevoegd.
    28 nov – Arno Friedmann werd in Breslau geboren, kwam naar Amsterdam en ontsnapte uit Westerbork.
    28 nov – Manfred Gerstenfeld schreef in 2001 in Aleh een artikel over Icek Mundsztuk. Het artikel mochten we overnemen op deze site.