Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam oktober 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Het grootste deel van deze maand is besteed aan beide sites en is niet direct zichtbaar in het overzicht in deze nieuwsbrief. Bij vrijwel alle pagina’s die over straten gaan zijn foto’s aangebracht van de betreffende straat. Als het mogelijk was een foto van voor 1940 en bij de Rotterdamse site zijn de copyright-vrije foto’s gebruikt uit het Stadsarchief Rotterdam, bij de Amsterdamse site uit het Stadsarchief Amsterdam.  Daarmee hebben beide sites een enorme facelift gekregen en komt door de afbeeldingen het verleden nog meer naar voren. Een verdere professionalisering dus. Het grappige is daarbij dat bij al het uitzoekwerk in de beeldbanken foto’s naar voren kwamen met stukjes Joods verleden die nog niet bekend waren.

De Rotterdamse site heeft deze maand haar 1000ste pagina gekregen. De Amsterdamse zit nu boven de 1550. Verder deze maand verschillende pagina’s. Er zijn straten toegevoegd, deze maand is de werkelijk prachtige tentoonstelling (als u mede geïnteresseerd bent in archeologie een must) in het Joods Historisch Museum geopend waar ik voor werd uitgenodigd om te zien voor de officiële opening. Er wordt een Joods meisje uit Rotterdam gezocht – misschien herkent u iets in het verhaal.

Kortom, weer een volle nieuwsbrief en het is daarnaast ook mooi om de site eens te bekijken en te zien wat er is toegevoegd aan illustraties.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 okt – de Lange Torenstraat is toegevoegd.   2 okt – Tot eind februari is in het Joods Historisch Museum de prachtige tentoonstelling: Waterlooplein – de buurt binnenstebuiten te zien.
2 okt – de 1000ste pagina is toegevoegd aan de website, en wel een pagina over de Nolensstraat.   8 okt – een Joodse zeeman zoekt een Joods meisje uit Rotterdam die hij in 1957 ontmoette.
4 okt – mr. Jakob Slijper was van groot belang voor Joods Rotterdam voor, tijdens en na de oorlog.   9 okt – Johanna Heijmann was een vluchteling uit Duitsland. Aan de hand van de archiefkaarten is te reconstrueren wat er gebeurde vanaf 1938.
8 okt – een Joodse zeeman zoekt een Joods meisje uit Rotterdam die hij in 1957 ontmoette.   10 okt – de Leidsegracht is toegevoegd.
20 okt – Het Noordereiland is als doorverwijspagina opgenomen voor de daar betreffende straten.   13 okt – een oproep betreffende het werk van schilder en tekenaar Hendrika van Gelder.
20 okt – Katendrecht is als doorverwijspagina opgenomen door de daar betreffende straten.   13 okt – de Zomerdijkstraat is toegevoegd
25 okt – het Burgemeester Hoffmanplein is opgenomen.   13 okt – de biografie van Hendrika van Gelder is toegevoegd.