Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam september 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze week wordt er in het Joods Historisch Museum een tentoonstelling geopend over het Waterlooplein. Een heel bijzondere tentoonstelling over het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt waarbij het gaat over wat het Waterlooplein was vanaf het allereerste begin van de Joodse vestiging. Ik mag morgen naar de pers-preview en zal via Social Media en in de volgende nieuwsbrief nog meer aandacht besteden aan tentoonstelling en het Waterlooplein. Zelfs archeologie is bij de tentoonstelling gebruikt om de beerputten uit de tijd van de eerste vestiging te onderzoeken. En ik ben er trots op dat ik drie van de archeologen op de UvA les mocht geven over de Joodse vestiging in Amsterdam. Een bijzondere combinatie tussen mijn oude beroep, onderwijzer, met mijn nieuwe beroep, historicus. U kunt uw bezoek reserveren aan het Joods Historisch Museum via de website.

Deze maand verschenen er weer tal van nieuwe artikelen. Er waren mensen waar ik per ongeluk op stuitte, zoals Pinkus Narwa in Rotterdam, een Joodse landverhuizer die er een grote rol speelde in de synagoge aan de Kipstraat. Ook het Joods Jongensweeshuis op de Emmalaan in Amsterdam kende ik nog niet, maar staat nu op de site.

Komende maand is er tevens een bijzondere mijlpaal. De website joodsamsterdam bestaat nu uit ruim 1500 pagina’s, maar de Rotterdamse site gaat komende maand over de 1000 pagina’s heen. Gemiddeld wordt elke dag de Amsterdamse bezocht door 800 – 1200 mensen, de Rotterdamse door 400 – 700 mensen.  Het is goed om te constateren dat de Joodse geschiedenis van beide steden volop in de belangstelling staat.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

6 sep – David Slager was godsdienstleraar in Middelharnis.   3 sep – de Herculesstraat is toegevoegd.
7 sep – Op Baan 60 was de Chocoladefabriek Ringers gevestigd, een producent van koosjere chocolade vanaf de jaren twintig.   3 sep – Louis Salomons was een fagottist in Amsterdam.
9 sep – Branko Fürst was een muziekleraar in Rotterdam.   5 sep – Op 5 september werden er voor Roosje de Groot en Mozes Ferro Stolpersteinen gelegd in Blaricum.
9 sep – de Nauwe Kerkstraat is toegevoegd   14 sep – De Emmalaan is toegevoegd
9 sep – de Nobelstraat is toegevoegd.   15 sep – Op de Emmalaan was het Joods Jongensweeshuis gevestigd.
12 sep – Dr Leonard Davids was van groot belang voor de Nederlandse gezondheidszorg, maar ook voor Joods Rotterdam.   23 sep – Vandaag werd de eerste steen van het Holocaust Namenmonument gelegd voor Jacqueline van Maarsen. De eerste steen was die voor Dina Frankenhuis. Wie was zij?
26 sep – Pinkus Narwa kwam uit Rusland en werd kleermaker in Rotterdam    
26 sep – de 2e Lombardstraat is toegevoegd.    
28 sep – de Vrouw Jannestraat is toegevoegd.    
29 sep – Rond de dood van Pieter Moog zijn een aantal onduidelijkheden. Het verhaal via de link.