Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam september 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en veertien toevoegingen.
Jawel, de 2000e pagina op Joods Amsterdam is een feit. Na zeventien jaar is deze pagina erbij gekomen. De teller voor Rotterdam staat nu op 1440, dus binnen een jaar tikt die site zeker de 1500 aan. En er wordt doorgebouwd om de Joodse geschiedenis en het Joodse leven van Rotterdam, Amsterdam en de omliggende plaatsen steeds meer een plek te geven.

Deze nieuwsbrief komt in verband met Soekot iets eerder uit. En over Soekot (Loofhuttenfeest) gesproken, wat is er terug te vinden en de archieven? In het Stadsarchief Amsterdam waren pareltjes te vinden van bijzondere loofhutten die in de stad gebouwd waren. Nu staan ze op een aparte pagina, de foto’s zijn te vergroten door ze aan te klikken. En er werd via Delpher zelfs een foto gevonden van tal van hoogwaardigheidsbekleders die in een soeka vergaderden.

Verder deze maand aandacht voor artiesten, een ondernemer, een architect, een voorzanger en een aantal straten. En ik raakte deze maand geïnspireerd om iets meer uit te zoeken over de Joodse geschiedenis van Aerdenhout. 

Ik wens u chaq sameach (goede feestdagen) en tot eind oktober.

Heeft u een verhaal?, mail dan.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 sep – Esther van Rijk (niet te vergissen met haar tante Esther de Boer – van Rijk) was een actrice uit de vorige eeuw.   2 sep – Max Kijzer was journalist en schrijver. Op 3 september 2023 werd er voor hem in Rotterdam een Stolperstein geplaatst.
14 sep – de Katshoek is toegevoegd.   4 sep – Abraham Carel Wertheim speelde een vooraanstaande rol in Joods Amsterdam.
22 sep – de Spiegelnisserkade is toegevoegd.   8 sep – Aerdenhout is toegevoegd aan de website.
24 sep – Nieuwerkerk aan den IJssel is toegevoegd.   10 sep – Heemstede is toegevoegd aan de website.
27 sep – het verhaal over het gezin van Salomon Manheim en Saartje van der Klein.   11 sep – de Grensstraat is toegevoegd.
    11 sep – de 2000e pagina op de site is een feit en het is een pagina die reflecteert wat deze site wil. Een plek geven aan de gewone man.  Het verhaal over Meijer Worms en Rosalina Polak en hun zoon Benjamin.
    21 sep – Hijman Louis de Jong was een architect van wel een heel bijzonder gebouw in Amsterdam.
    25 sep – Welke loofhutten in Amsterdam zijn terug te vinden in de archieven. (Het begin van) een overzicht.
    28 sep – Izraël Maroko was een geliefd oppervoorzanger in Amsterdam. Zijn zoon Simon overleefde de oorlog.