Synagoge Brink

verenigingsgebouw
© joodsamsterdam,nl

Abraham Oznowicz, de architect van de synagoge aan de Linnaeusstraat en de Tuinbouwstraat, richtte in 1928 in een zijvleugel van het in 1927 door architect Dick Greiner ontworpen Vereenigingsgebouw aan de Brink 1a een kleine synagoge in.

Deze sjoel was een initiatief van de Vereniging Nachaliël en was daar gesticht om de ouderen die in Betondorp woonden de wandeling naar de synagoge aan de Linnaeusstraat te besparen, tijdens de sjabbat dient men zich alleen te voet te verplaatsen.
De ruimte moest worden gehuurd. Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap stond borg voor de kosten, welke in 1929 ƒ 250,- per jaar bedroegen.

De Vereniging Nachaliël (Erfdeel Gods) was actief van 1922 – 1941. De vereniging wilde een eigen synagoge en godsdienstschool hebben. De eerste activiteiten van de vereniging werden georganiseerd in het gebouw ‘Oost-Indië’ aan de Middenweg of in de benedenlokalen van de synagoge aan de Linnaeusparkweg 18. Een van de bestuursleden was rabbijn Philip Coppenhagen, die eerst voorzitter was, later geestelijk adviseur. Dr. Levie Hirschel was een van de andere bestuursleden, vaak aangeduidt met ‘onze moré’ (leraar).
In december 1926 komt er een godsdienstschool, gevestigd in de Roosenburghschool aan het Zuivelplein 7.

In het voorjaar van 1927 is er sprake van de eerste eigen gebedsruimte voor de vereniging, een ruimte die men huurt op Zuivelplein 24. In september 1928 verhuist men naar Brink 1a.

 

bron:
geheugenvanoost.nl
Frits Slicht, Over Nachaliël, een Joodse vereniging in Amsterdam-Oost (6 mei 2014) op www.joodsmonument.nl (geraadpleegd 16 augustus 2022)

illustratie:
verenigingsgebouw © joodsamsterdam.nl

gepubliceerd:
23 april 2016

laatst bijgewerkt:
16 augustus 2022