centraal israëlietische ziekenverpleging

cizOp 22 april 1915 begon men met de bouw van het ziekenhuis van de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging op de Jacob Obrechtstraat 92. De architecten waren Rood en Elte, die het gebouw in 1914 ontwierpen. Het was een statig en sober gebouw met midden- en hoekpaviljoens. Binnen was een lange gang die parallel aan de voorgevel liep. De keukens, dienstruimte, trappen en lift zaten in de centrale hal en waren naar achter uitgebouwd om geluidsoverlast te voorkomen.
Aannemers De Vlught en Domhoff bouwden het pand en op 4 juli 1916 werd het geopend.
In 1919 kwam er een aanbouw, het solarium, en in 1931 werden de ziekenkamers van dubbel glas voorzien ten behoeve van de geluidsisolatie. Het hele gebouw was gefinancierd door particulieren en bood in eerste instantie plaats aan 50 patiënten en 20 verplegers.

Er waren in de eerste helft van de twintigste eeuw drie Joodse ziekenhuizen in de stad, het Portugese (PIZ) op de Plantage Franschelaan (Henri Polaklaan), het Nederlands Israëlitische (NIZ) op de Nieuwe Keizersgracht en dit (CIZ) ziekenhuis.
in 1943 werden de drie ziekenhuizen door de bezetter ontruimd, in 1945 werd het heropend en het bleef open tot in 1979. Daarna kreeg het pand een nieuwe eigenaar, de Jellinekkliniek, en verbouw van het pand bleek niet mogelijk. Het werd in 1980 gesloopt.

bron:
nai.nl,
Joods Amsterdam in een bewogen tijd