het huisje van gosler

goslerA. Gosler & Zonen, handel in machinerieën en metalen. Aanneming van sloopwerken” staat op tal van oude foto’s te lezen. Trouwens ook de straatnaam, Jodenhouttuinen. Het adres van het huisje van Gosler was dan ook Jodenhouttuinen 1.
Het huisje staat er nog, de straat is verdwenen en de naam van het huisje is nu die van een café. Maar oudere Amsterdammers noemen het nog steeds “Het Huisje van Gosler”.

Het huisje werd in 1695 gebouwd, inderdaad als sluiswachtershuis aan de Sint Antoniesluis. De sluiswachter bediende, controleerde en onderhield de sluis in opdracht van de gemeente Amsterdam. De sluis zelf werd in 1602 gebouwd, als vervanging van een dam. De sluis had tot doel de vijandige schepen te beletten om de stad in te komen en de uitstroom van rivierwater (Amstel) via de grachten naar het IJ te regelen.
Het huisje staat nu apart, maar dat is niet altijd zo geweest. In 1903 sluit het aan bij de rooilijn van de huizen aan de noordkant van de Jodenhouttuinen.

Op het moment dat Gosler eigenaar van het huisje wordt verandert de bestemming en wordt het gebruikt door zijn metaalhandel. Voor zover is na te gaan wordt dit terrein gebruikt voor het kantoor van het bedrijf, terwijl op foto’s ook te zien is dat er gedeeltelijk opslag plaats vond. In 1942 meldt Het Nieuws van de Dag dat op opslag op de Nieuwe Uilenburgerstraat 125 was. De laatste grote restauratie van het pand werd in 1979 uitgevoerd.

Huisje van Gosler in de zestiger jaren. Maker onbekend

Abraham Gosler
Abraham Gosler werd in Amsterdam geboren op 13 oktober 1874. Hij huwde Saartje Gans op 24 feb 1903 in Weesp en ze kregen 6 kinderen; Hartog, Jacob, Mozes, Rosalina, Isaac en Louis. Hartog werd kleermaker, Jacob en Mozes gingen bij hun vader in de zaak, van Rosalina is niets bekend, Isaac werd arbeider en Louis werd lederbewerker.
Louis (in de volksmond Loetje) werd waarschijnlijk bij de eerste razzia opgepakt, hij werd in Mauthausen vermoord op 26 nov 1941. Loetje was getrouwd met Betje Kroonenburg.
Het laatste adres van het gezin van Abraham en Saartje was Nieuwe Prinsengracht 20hs. Alleen Jacob en Mozes overleefden de oorlog, zij hebben de zaak nog een tijdje voortgezet.

bron:
gratis-standswandeling.50plusser.nl,
maxvandam.info,
stads archief Amsterdam,
met dank aan Roos Kruiver-De Vries
met dank aan Ruben Kroeze

Illustratie:
prentbriefkaart Antoniesluis.
foto Huisje van Goster, eind zestiger / zeventiger jaren, maker onbekend

laatst bijgewerkt:
19 februari 2017