Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

De eerste maand van 2021 ligt al weer achter ons wanneer u deze nieuwsbrief ontvangt. Ook deze maand zijn er weer aardig wat stukken verschenen op de websites, zoals over de bestuursleden die op de plaquette staan in de Diamantbeurs in Amsterdam, over Jakob Meerschwam, een chanoekija die in Yad Vasjem staat, over Florrie Rodrigo, de balletdanseres en zangleraar Mozes Wolff.  In beide steden zijn verschillende straten uitgezocht en toegevoegd. In de komende maand komen er twee longreads bij die nu al zijn toegevoegd, maar nog niet zichtbaar zijn gemaakt. Rond 18 februari zal dat gebeuren en volgers op Twitter en Facebook zullen dan al worden geïnformeerd en in de verhalen worden in de volgende nieuwsbrief, die rond 1 maart uitkomt, worden opgenomen. Blijf ook uw verhalen insturen en voor nu tot volgende maand.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 jan – De Goudsestraat is toegevoegd   1 jan – In de diamantbeurs op het Weesperplein is een plaquette aangebracht met de eerste bestuursleden. Wie waren dit?
3 jan – Jakob Meerschwam was een Pools-Joodse immigrant en stichtte in Rotterdam een textielbedrijf, dat later naar Amsterdam verhuisde.   2 jan – Isaac Marcus Calisch was een onderwijsgevende in het begin van de 19e eeuw.
14 jan – de Beukelsweg is toegevoegd   2 jan – Siegfried van Praag was een belangrijk slavist.
18 jan – OPROEP: we zoeken een foto van Herman van Coevorden. Het verhaal via deze link.   3 jan – Jakob Meerschwam was een Pools-Joodse immigrant en stichtte in Rotterdam een textielbedrijf, dat later naar Amsterdam verhuisde.
26 jan – Marianna Schönberg was onderwijzeres en actief in Joods Rotterdam.   6 jan – de Dirk van Hasseltssteeg is toegevoegd.
27 jan – Waar is Lexa? is een deze maand uitgekomen boek over Lexa, die ‘Het verloren transport’ overleefde als kleuter.   11 jan – het verhaal over een makelaar en over een chanoekija die nu bij Yad Vasjem staat.
28 jan – van sappelen in Rotterdam tot de rijkste man van Hong Kong. Het bijzondere verhaal over de misjpoge van Mozes Jacob Bosman.   16 jan – het verhaal over de bekendste onderduikster van Artis stond al een jaar op de site, maar wie het precies was, was niet bekend. Tot nu, nu een familielid het verhaal las. Weer een verhaal ontrafeld.
    24 jan – Moss Wolff was een zangleraar, musicus en componist die in de vergetelheid is geraakt.
    25 jan – Florrie Rodrigo was een choreografe, danslerares en danseres.
    27 jan – Waar is Lexa? is een deze maand uitgekomen boek over Lexa, die ‘Het verloren transport’ overleefde als kleuter.
    28 jan – de Tuinbouwstraat is toegevoegd.