Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Vakantie
Hoewel voor velen de vakantie voorbij is, ga ik in de maand september twee weken weg. De laptop gaat mee maar in tegenstelling tot voorgaande jaren ga ik me niet inzetten om nieuwe artikelen te schrijven. Er komt dus geen nieuwsbrief op 1 oktober uit. In plaats daarvan heb ik besloten de komende maand te gebruiken voor groot onderhoud aan de 2700 pagina’s van de Rotterdamse en de Amsterdamse sites. Zelfs daar kunt u mee helpen, wanneer u originele foto’s zonder copyright van straten, voorwerpen of verwanten die op de sites staan zou willen insturen om hier te gebruiken. Er zullen namelijk ook wat foto’s verwijderd gaan worden, namelijk die foto’s waarvan het niet geheel duidelijk is hoe het met de rechten zit. Dus heeft u een oud album met zelfgemaakte foto’s van bedrijven of straten in Rotterdam, Amsterdam of een van de andere plaatsen van de sites, ze zijn welkom via het mailadres.

Deze maand
De nieuwsbrief is weer voller dan in eerste instantie gedacht, met bijzondere verhalen over mensen en locaties.

Tot 1 november
Alvast goede Feestdagen gewenst en tot de eerstvolgende reguliere nieuwsbrief, op 1 november.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 aug – Ludwig Leven en Rosa Gernsheim kwamen na de Eerste Wereldoorlog naar Rotterdam en Ludwig stichtte er een verffabriek.   1 aug – Izaak Monasch werd als Iwan Monasch een gewaardeerd operazanger.
9 aug – Fiszel Mak was tweede chazzan in de synagoge in Rotterdam.   4 aug – Mozes Nabarro had wel negen snoepzaken in de stad.
10 aug – de Beukelsdijk is toegevoegd aan de site.   7 aug – Sara Dresden overleefde de oorlog in de onderduik. Haar verhaal via de link.
17 aug – het verhaal over twee verzetsstrijders, David van der Reis en Joop Abbink.   9 aug – het verhaal over Engelientje Dresden is opgenomen op de site.
23 aug – Er is een cornet opgedoken van de firma Hakkert. Wie weet meer over dit instrument?   11 aug – De Coöperatiehof is toegevoegd.
24 aug – Rotterdam heeft naast een Jodensteeg ook een Jodenlaan gekend.   11 aug – Martin en Frieda Rosenberg waren vluchtelingen uit Duitsland.
25 aug – De laatste beheerder van de begraafplaats aan de Dijkstraat was Jacob Salomon Cats.   14 aug – de Scheldestraat is toegevoegd.
    17 aug – Werner Goldschmidt was de onderhuurder van de familie Frank op het Merwedeplein 37.
    25 aug – Eind augustus is de historische gevelreclame van Marcus Pels op de Nieuwe Kerkstraat 108 herplaatst.
    29 aug – de Nieuwendijk is toegevoegd.
AGENDA Dag van Joods Cultureel Erfgoed 15 september
Er zijn geen activiteiten in Rotterdam. Voor een overzicht van de activiteiten in andere steden, klik hier.   Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Open: 11.00 uur – 14.00 uur
11.15 uur: Jiddish Koor Haimisj Zain, met vrolijke Jiddische liederen
11.45 uur: lezing drs. Carlo Bachrach: ‘Zegt Moos tegen Bram….’ met als ondertitel ‘Een Joods verhaal met een kwinkslag’
12.30 – 13.00 uur: rondleiding synagoge
13.15 -14.00 uur: Jiddish Koor Haimisj Zain

 

    Gerard Dou Sjoel, Gerard Doustraat 238

Open: 13.00 uur – 16.00 uur
Om 13.00, 14.00 en 15.15 uur: rondleidingen en uitleg over de bouw van de synagoge (door architectenechtpaar Salomons), de geschiedenis en een muzikaal intermezzo met liederen van de Joodse Hoge Feestdagen.

14.30 uur: lezing van prof. dr. Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier: Amsterdams Asjkenazisch erfgoed in het Joods Historisch Museum (JHM); de recente aankopen van het Amsterdams Machzor en de Rintel Chanoekia door het JHM.