Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

STEM OP ONS

 Deze keer begin ik eerst met een oproep om te stemmen op de websites.  We doen mee met de geschiedenisonlineprijs 2017 en staan nu al in de top 20 van de publieksprijs. Het zou een prachtig cadeau zijn wanneer na 10 jaar deze websites de prijs én de aandacht voor het verhaal winnen. Om het u gemakkelijk te maken om op de site te stemmen kunt u deze link gebruiken. Vergeet niet de mail die u daarna krijgt te bevestigen.

Verder kwamen er deze maand veel verhalen over Amsterdam naar voren. In Rotterdam nu maar twee, maar voor Rotterdam komt binnenkort een digitale tour uit, in samenwerking met izitravel. Met die tour kunt u op een professionele wijze met een smartphone een wandeling maken door een buurt die pas later een Joodse geschiedenis kreeg, de buurt ten noorden van Rotterdam CS.

Het was een drukke maand met veel onderzoek. En dat kost tijd. Binnenkort wordt een onderzoek over de bewaarscholen in de Amsterdamse Jodenbuurt afgerond en ook hierover komt een artikel op deze website.

Afsluitend, u draagt beide websites een warm hart toe en vergeet daarom niet om op de sites  te stemmen.

Joodserfgoed Rotterdam
8 jan – Lou Saalborn was acteur en werd in Rotterdam geboren.12 jan – Pauline Alida Vomberg werkte in het Apeldoornse Bos, zette zich in voor de Joodse gemeenschap, werd geridderd en huwde op later leeftijd met haar stille liefde.

Joods Amsterdam
1 jan – Sani van Bussum was een bekend en getalenteerd schrijfster.

1 jan – Aan het einde van de 19e eeuw kon een remonstrants predikant de gemoederen bezig houden door zijn antisemitische lezingen. De affaire Tideman.

1 jan – De Johannes Vermeerstraat is toegevoegd.

1 jan – Hoorn is toegevoegd.

2 jan – Is nog meer Joodse geschiedenis in Ouderkerk aan de Amstel naast Beth Haim?

4 jan – Mouwes heeft nu een eigen pagina

7 jan – Er is een brug naar hem vernoemd en hij ontsnapte aan de dood toen de SS Simon Bolivar op twee mijnen liep, Maurits Vaz Dias.

8 jan – De gebroeders Abas waren koffie- en theehandelaren en gevestigd op de Jodenbreestraat.

11 jan – Op de Nieuwe Looiersdwarsstraat was een bijzondere school gevestigd, de school van de Jeugdstorm.

19 jan – De Nieuwe en de Oude Hoogstraat is toegevoegd aan de website.