Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en drieëntwintig toevoegingen.

In de voorgaande nieuwsbrief plaatste ik een oproep voor iemand die kan zorgen voor een accountantsverklaring voor Stichting Heimisj, de financiële overkoepeling van deze websites. Een kleine klus waarmee de websites zeer geholpen zouden zijn, want deze klus kan duur zijn en het is niet de bedoeling dat donaties daaraan op gaan. Dus, wilt u een keer per jaar helpen, laat het weten.

De bovenstaande oproep is van groot belang. Bij het optuigen van de Stichting, zodat dit werk beschikbaar blijft, zijn een aantal verplichtingen aanwezig en dit is er een van. Maandelijks wordt de nieuwsbrief veel gelezen, wellicht is er iemand die kan en wil helpen.

In deze nieuwsbrief weer een groot aantal artikelen, meer dan verleden maand. Niet alleen een aantal straten, maar ook verhalen over de directie van het Joodse ziekenhuis in Rotterdam, een standwerker, een tandarts, een rechter en een link naar een documentaire. Kortom, een volle nieuwsbrief deze keer.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 jan – Wifra was een onderneming in sportartikelen waarvan een van de ondernemers Joods was.   1 jan – in 1894 werd het gezin Cardozo op de Nieuwe Kerkstraat getroffen door een ernstige brand.
7 jan – de Waldeck Pyrmontlaan is toegevoegd.   2 jan – Maurits Polak was een beroemd standwerker op het Amstelveld en verkocht er scheermesjes.
7 jan – de Zaagmolenkade is toegevoegd.   6 jan – de Sint Luciënsteeg is toegevoegd aan de website.
7 jan – de Ackersdijkstraat is toegevoegd.   8 jan – de Korte Niezel is toegevoegd aan de website.
7 jan – Maurice Son was een gevierd tandarts in Rotterdam. Hij zorgde voor tandheelkundige hulp voor de armsten en was actief in Joods Rotterdam.   9 jan – de Heinzestraat is toegevoegd
11 jan – het City Theater is toegevoegd aan de website.   10 jan – De AT5 extra documentaire over de geschiedenis van Joods Amsterdam staat op de media pagina.
16 jan – de Hillevliet is toegevoegd aan de site.   11 jan – het Jacob Obrechtplein is toegevoegd aan de site.
18 jan – Het echtpaar Hartogs-Samson waren de laatste directeuren van het Joodse Oudeliedengesticht en Ziekenhuis in Rotterdam.   15 jan – Samuel Minkenhof was ondernemer in Amsterdam en zijn dochter Guusje werd de eerste vrouwelijke rechter bij de Hoge Raad.
22 jan – de Boezemlaan is toegevoegd aan de site.   20 jan – Lena Krant was een van de slachtoffers van het Bunkerdrama in Kamp Vught.
28 jan – Michael Lampusiak woonde al ver voor de oorlog in Rotterdam en opende in 1956 zijn antiquariaat op de Vierambachtstraat.   20 jan – de Langestraat is toegevoegd.
    24 jan – de Tolstraat is toegevoegd.
    26 jan – de Topaasstraat is uitgebreid met het verhaal over het gezin Waterman.
    26 jan – Castricum is toegevoegd.