Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

Tijdens een van mijn rondleidingen door Amsterdam werd ik deze maand onaangenaam verrast door het vertrekken van Apotheek De Castro uit de Muiderstraat. Persoonlijk vond ik deze apotheek altijd heel bijzonder en deze locatie vertelde veel over het Joodse leven in deze buurt. Daarom deze maand het verhaal over deze apotheek. Verder zijn er in Amsterdam een aantal straten toegevoegd aan de site en ook het verhaal over Emma Josephus Jitta, die in een andere tijd woonde in het pand waarvan ik 23 jaar de buurman was.
Ook in Rotterdam zijn verschillende verhalen over straten toegevoegd, maar ook overeen voorzanger van de synagoge aan de Boompjes en het verhaal over een koopman.

Vakantie
Het is altijd de gewoonte dat in de zomerperiode een nieuwsbrief gecombineerd wordt met die van een andere maand, waardoor het op vakantie gaan ook mogelijk wordt. Dit jaar ga ik in september kort op vakantie en het kan zijn dat de nieuwsbrief van augustus en september gecombineerd wordt. Dat is afhankelijk van het aantal nieuwe stukken. Dus deze nieuwsbrief verschijnt op 1 augustus, de volgende op 1 september of 1 oktober.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juli – de Jan van Avennesstraat is toegevoegd.   8 juli – de Heiligeweg is toegevoegd.
14 juli – Salomon Schulster was koopman in Rotterdam en werd in de huidige Oekraïne geboren.   10 juli – het Koningsplein is toegevoegd.
15 juli – Meijer Marcus Melamed was voorzanger van de synagoge aan de Boompjes.   14 juli – de Latherusstraat in Amsterdam-Noord is toegevoegd met het verhaal over de synagoge.
17 juli – de Beijerlandselaan is toegevoegd.   17 juli – de Mauritskade is toegevoegd aan de site.
19 juli – de Goudsesingel is toegevoegd.   22 juli – Op de Keizersgracht 704 woonde Emma Sophia Catharina Gompertz- Josephus Jitta. Zij was van groot belang voor verschillende organisaties in Amsterdam.
21 juli – R.I.T.O. was de Rotterdamse Israëlitische Toneelvereniging die van 1928 – 1933 actief was. Wat bekend is, staat op de site. Weet iemand meer?   26 juli – De iconische apotheek De Castro verdwijnt van de Muiderstraat.
    27 juli – Emanuel Vita Israël was apotheker van apotheek de Castro en had een bijzondere verzameling.
    28 juli – de Muiderstraat is aangevuld met nieuwe gegevens.
    29 juli – een verslag van het bezoek van Koningin Wilhelmina aan Amsterdam in 1938.