Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

Technische verandering
In de afgelopen maand zijn de websites www.joodsamsterdam.nl, www.joodserfgoedrotterdam.nl en www.bmwd.nl overgegaan naar een sneller platform bij de host. Pagina’s laden nu vlotter, afhankelijk van uw eigen internetsnelheid, en de sites zijn stabieler. De afgelopen maanden waren ze wel eens moeilijker bereikbaar. Dit komt door de grootte van de sites, gezamenlijk hebben ze nu 2300  pagina’s.Zomerreces
Een maand per jaar komt er geen nieuwsbrief, doorgaans worden juli en augustus gecombineerd. Dit jaar weet ik nog niet wanneer ik precies op vakantie ga, dus het kan zijn dat of juli, of augustus, of september uitvalt.

Rondleidingen
Op stap met de historicus die deze sites maakt? Dat kan, via www.bmwd.nl meer informatie.

Deze maand
Zoals Tuschinski waren zijn voornamen ook Abraham Icek, hij kwam ook uit Polen en begon ook met een pension. Het leven van Abraham Icek Hildebrand ging anders.
Verder in beide plaatsen veel nieuwe stukken. Over een guanofabriek in Kralingseveer, een verzetsman, een kantonrechter en een aantal straten die zijn toegevoegd en het zich nog verder ontwikkelende verhaal over Jankel Chasler. Het artikel over de Amsterdamse Schouwburg is een artikel voor de master aan de UvA. Blijf voor nieuwe stukken uw informatie en tips toezenden aan mij.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

6 juni – Abraham Icek Hildebrand was een Poolse landverhuizer die in Rotterdam een pension begon.   1 juni – Het verhaal over Leon Beesemer is toegevoegd
8 juni – Ernst Polak was kantonrechter in Rotterdam, maar had meer talenten.   8 juni – het artikel over Kibboets Beverwijk is uitgebreid. Zijn er nog mensen die persoonlijke verhalen hebben over deze kibboets (of foto’s?). Mail ons.
8 juni – Maximiliaan Hendrik Salomonson stichtte een guanofabriek in Kralingseveer.   12 juni – Tobias Biallosterski was een verzetsman. Zijn verhaal over Amsterdam en Engeland.
21 juni – De Schermlaan is toegevoegd.   13 juni – Na twee weken doorzoeken van NIW’s is de pagina over de Keizersgracht uitgebreid.
23 juni – de Frank van Borselenstraat is toegevoegd.   15 juni – Heiman Leviet was dansleraar in Amsterdam.
24 juni – het verhaal over het gezin van Jankel Chasler is toegevoegd.   17 juni – Bertha Belinfante was een talentvol celliste.
28 juni – de Hondiusstraat is toegevoegd.   17 juni – de Staalkade is toegevoegd
    23 juni – in 1935 ging een Nederlandse sportploeg naar de Maccabiade in Tel Aviv
    25 juni – de Amsterdamse Schouwburg en de Joodse minderheid.