Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Misschien is dit wel de grootste nieuwsbrief die in alle jaren gemaakt is. Behalve de zestien verwijzingen die hieronder staan gaat één verwijzing naar een pagina met 16 nieuwe verhalen; de pagina over het Joods Lyceum in Rotterdam. De biografieën van de docenten van dit lyceum zijn in de afgelopen maand uitgezocht en staan nu op de site.

In Amsterdam kenden we tal van jaren het Broodje Meyer. Een legendarische koosjere broodjeszaak, geroemd en geprezen in Mokum. Maar, Rotterdam kende Broodje Hakkert. Begonnen in de 19e eeuw op het Hang, later op de Westewagenstraat en weggebombardeerd op 14 mei 1940. Na de oorlog kwam er een doorstart met twee zaken, een op de Bentincklaan en een ‘op Zuid’. Tot Max Hakkert en zijn vrouw To besloten om alijah te maken aan het begin van de jaren vijftig. Deze maand een pagina over dit bedrijf.

Er staan veel verhalen deze maand in de nieuwsbrief. Denkt u er wel eens aan om uw herinneringen toe te zenden? Of heeft u nog nooit gepubliceerde foto’s die van belang zijn om te delen, mail ons.

Verder stond Eduard Veterman al op de Amsterdamse site bij de Keizersgracht. Deze Joodse verzetsman verdiende een eigen pagina en deze is aangemaakt met een uitgebreider verhaal.

Verder de rondleidingen in Joods Rotterdam en Joods Amsterdam. Nu vrijwel alle corona-maatregelen niet meer gelden is veel meer mogelijk. Kijk op bmwd.nl voor de mogelijkheden. En, ik geef persoonlijk deze rondleidingen – na ruim 15 jaar schrijven over Joods Rotterdam en Amsterdam lijkt het me dat ik best een interessante wandeling kan verzorgen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 juni – Lansberg & Zoon N. V. was een farmaceutisch bedrijf in Hillegersberg.   12 juni – Mozes Cohen was een Amsterdams kunstschilder. Het algemene artikel over hem stond al op de site en staat hier.
7 juni – Met veel mazzel overleefde de Rotterdammer Felix Eliazar de oorlog.   12 juni – deze maand werd over Mozes een uitgebreid stuk gevonden in Het Joodsche Weekblad.
10 juni – Het verhaal over het Rotterdamse gezin Eliazar staat hier.   12 juni – Leon Beek staat op de Amsterdamse site en Paul Beek heeft deze maand een boek over hem gepubliceerd onder de titel Samenzwering in Westerbork.
16 juni – Marcu Cohn was een immigrant die een belangrijke ondernemer werd in Rotterdam.   13 juni – de Euterpestraat / Gerrit van der Veenstraat is toegevoegd aan de site.
22 juni – Het Joods Lyceum werd in Rotterdam geopend doordat de nazi’s bepaalden dat de Joodse kinderen in Rotterdam en omgeving niet meer naar hun ‘eigen’ school mochten. Van 15 docenten is het verhaal nu uitgezocht en zij zijn toegevoegd.   16 juni – Lehman Auerhaan had een bedrijf aan de Spuistraat in Amsterdam.
26 juni – De informatie op de pagina over de Israëlietische Godsdienstschool is uitgebreid.   24 juni – De Hebreeuwse en Jiddische boekdrukkunst is voor Amsterdam van groot belang geweest en Amsterdam had de koppositie in Europa. Een bijzonder genre wordt op dit moment onderzocht door Daniella Mauer – hoe ging men toen om met een pandemie. Een presentatie hierover is toegevoegd aan deze pagina
26 juni – Elisabeth Vles was directrice van de Joodse Nijverheidsschool voor Meisjes in Rotterdam.   24 juni – Abraham ben Leib Verdoner werd de stamvader van de beheerders van de begraafplaats Zeeburg – de Verduins
26 juni – Asser Hakkert stichtte op het Hang een koosjer restaurant. Zijn zoon Max zette de zaak voort na de oorlog.   27 juni – Eduard Veterman was al genoemd op de site, maar er is nu een eigen pagina aangemaakt met een uitgebreider verhaal.