Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Oproep
Ik wil uw speciale aandacht vragen voor een oproep van het Nationaal Holocaust Museum, via deze link.

Corona
Wat kan de wereld in een maand veranderen. Een dikke maand geleden liep ik niet door de Kalverstraat of over het Damrak, je zou wel gek zijn om door dat circus te willen lopen. Verleden week dinsdag liep ik langs de Kalverstraat en deze was leeg. In het dorp bij Amsterdam waar ik woon, met 275 inwoners, overleed een vrouw van 90 aan corona. Zelfs in zo’n dorp was er een besmetting.
In een maand tijd maak ik me dagelijks zorgen om mijn ouders, ver in de tachtig, die ik liever niet bezoek maar wel hun wekelijkse boodschappen nodig hebben. Dus elke week hopen dat het via het overbezette online bestellen weer lukt. In een maand tijd zijn er geen condenssporen meer in de lucht te zien, is zelfs België onbereikbaar en is het leven totaal anders. Rust in steden en dorpen met dit virus op de loer. 

Is het in zo’n tijd belangrijk om artikelen voor de site te schrijven? Misschien wel, misschien niet. Een reactie kreeg ik via Facebook van iemand die blij was met nieuwe stukken. Voor mij is schrijven iets wat ik graag doe, voor haar lezen. Van TV-kijken word je namelijk niet gelukkig, de hele dag niets anders horen dan hoe erg het is met de doden, de IC’s en de economie is belangrijk, maar ook iets waar je niets aan kunt veranderen.
In deze tijd leveren we allemaal in. Ik al mijn opdrachten – waar deze site financieel ook van bestaat – wat totaal onbelangrijk is in relatie tot de levens die verloren gaan. We winnen ook. Het individualisme blijkt failliet, wereldleiders vallen door de mand maar ook dagelijks de natuur om je heen zien veranderen en daarbij stilstaan is winst.

Dus deze maand weer nieuwe artikelen. Aardig wat, want ook ik zit thuis. Het ene verhaal volgde uit het andere, er staan oproepen tussen zoals die over Saul Groen. Daarnaast artikelen die er nog niet waren of geen eigen pagina hadden, zoals over ijssalon Koco. En we mochten een verhaal overnemen uit Ons Amsterdam.

Voor komende maand wens ik u voor Pesach een chag sameach toe!

Tot de volgende maand, zay gezund!

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

8 maart – Henri Bernard van Leeuwen richtte de Jewish Colonization Society op.   2 maart – de Ruysdaelstraat is toegevoegd.
8 maart – Leime Schnitzler was voorzanger in de synagoge aan de Boompjes   6 maart – Magazijn van IJzerwaren De Vries was gevestigd op de Geldersekade 92.
9 maart – Pension Linnewiel was rond 1915 op de Oostzeedijk gevestigd en had connecties met Amsterdam.   6 maart – de Zuider Amstellaan is toegevoegd.
12 maart – Abraham Woudstra grossierde in manufacturen.   6 maart – het gezin Parfumeur woonde op de Zuider Amstellaan.
14 maart – Fie Hartog pleegde verzet vanuit de Joodse Raad afdeling Rotterdam.   8 maart – de Albrecht Dürerstraat is toegevoegd.
18 maart – Ossip Zadkine maakte het beeld De Verwoeste Stad. Wat zijn de Joodse connecties?   10 maart – oproep voor informatie over Amsterdam-West.
24 maart – de Ramlehweg is toegevoegd.   13 maart – de Hofmeyrstraat is toegevoegd.
24 maart – de Kaasmarkt is toegevoegd.   14 maart – de Vondelstraat is toegevoegd.
Oproep
Ik wil uw speciale aandacht vragen voor een oproep van het Nationaal Holocaust Museum, via deze link.
  15 maart – Richard Nathan Goetz was een beroemd couturier en werd vanaf ca 1937 van groot belang voor Hirsch & Cie.
    17 maart – de Plantage Doklaan is aangevuld met nieuwe informatie.
    19 maart – Rosa Boekdrukker – Hirsch was een van de personen achter de Februaristaking.
    20 maart – het Meerhuizenplein is toegevoegd.
    27 feb – Het artikel over de Gooise Stoomtram mochten er van Ons Amsterdam overnemen.