Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam oktober 2021

Deze maand is het aantal nieuwe artikelen op beide sites weer groot. Er zijn straten uitgezocht, er zijn geschiedkundige zaken op een rijtje gezet zoals de Rotterdamse oppervoorzangers, maar ook verhalen over Adolphine Vigeveno die van groot belang was voor Joods Nederland, de koeienhuid van slagerij Rodrigues, een vraag over Milton Mai en de roots van Bernard Haitink. Voor ieder weer wat wils.

De websites bestaan nu 15 jaar en er is er nog nooit beroep gedaan op financiële hulp. Een enkele keer gebeurde het wel andersom, een lezer wilde de sites financieel ondersteunen. De meeste lezers zullen er echter niet bij hebben stilgestaan dat beide sites niet alleen veel tijd kosten om te maken en bij te houden, maar ook worden gefinancierd door de samensteller. Om dit mogelijk te maken werden tot Corona rondleidingen georganiseerd door Rotterdam en Amsterdam en met die inkomsten werden de sites en alle activiteiten die daaromheen nodig waren bekostigd. Deze rondleidingen vinden door de Corona-beperkingen en het ontbreken van toeristen nog nauwelijks plaats.

De websites hebben geld nodig voor een aantal zaken. De huur van de webruimte, de abonnementen die met de site te maken hebben, de onkosten voor het maken van de artikelen zoals reiskosten naar archieven en particulieren. Daarnaast moet dit project een rechtskundige bescherming en status krijgen, waarvoor advies moet worden ingewonnen. De rechtskundige status maakt ook subsidies mogelijk, wat nu nog niet het geval is.
Kortom, er zijn kosten die gemaakt moeten gaan worden. Kosten die niet meer alleen uit eigen zak betaald kunnen worden. Daarom vraag ik nu uw hulp. U kunt helpen door een mail te sturen naar steun@joodsamsterdam.nl. U ontvangt automatisch de bankgegevens en met uw hulp kunnen de sites voortbestaan. Hoewel het natuurlijk een mailadres is voor joodsamsterdam, geldt dit mailadres ook voor joodserfgoedrotterdam.

De sites trekken nu zo’n 500.000 bezoekers op jaarbasis en enkele duizenden ontvangen deze nieuwsbrief via een gratis abonnement of via de sociale media. Het hoge aantal bezoekers betekent ook dat ik regelmatig aanbiedingen krijg voor de opname van advertenties. Ik heb ervoor gekozen om dit nu nog niet te doen, omdat de opname van advertenties ook de verantwoording meebrengt om te onderzoeken wat de achtergrond van de advertenties en adverteerders is. En ik wil de sites wel ‘koosjer’ houden.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 okt – de Schiedamsevest is toegevoegd aan de website.   1 okt – Adolphine Vigeveno was van groot belang voor Joods Nederland.
4 okt – de Lage Oostzeedijk is toegevoegd.   1 okt – het gezin Baruch – Petschon wachtte de deportatie niet af en pleegden zelfmoord in hun huis op de Burmanstraat.
8 okt – Wie waren de Rotterdamse oppervoorzangers van 1725 – 1940?   1 okt – Emanuel Marcus Rood was architect in Amsterdam.
8 okt – Mozes Knap was ondernemer in Rotterdam.   1 okt – Bergen is toegevoegd aan de site.
8 okt – de Groenendaal is toegevoegd.   3 okt – Sydney Cauveren was zanger én manager. Zijn tweede vrouw, Clasina Monné ging in het verzet.
10 okt – Lekkerkerk is toegevoegd aan de website.   14 okt – Slager Lodewijk Rodrigues, van de Vijzelgracht/3e Weteringdwarsstraat, had jarenlang een koeienhuid in de zaak hangen waar de bekende(re) klanten hun handtekening op plaatsten. Wij hebben de foto’s.
12 okt – de informatie over Strijen is aangevuld.   15 okt – de Rotterdammer Frits Kaufmann werd ondernemer in Amsterdam. Tijdens de oorlog besloot zijn gezin naar Zwitserland te vluchten. Drie van de vier gezinsleden bereikten de veiligheid.
14 okt – wie weet meer over het gezin van Milton Mai?   27 okt – Bioscoop Victoria – onder Rotterdammers beter bekend als het gebouw van Correct op de Bergweg – gaat gesloopt worden. Het gebouw had een Joodse geschiedenis.
17 okt – Krimpen aan den IJssel is toegevoegd.    
24 okt – Wat had Bernard Haitink met Joods Brielle te maken?    
     
     
Tentoonstelling Amsterdam
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link.
Erfgoedmiddag Rotterdam
Op donderdag 25 november 2021 wordt er door Erfgoedhuis Zuid-Holland in het Verhalenhuis Belvedere te Rotterdam een middag georganiseerd over Joods erfgoed in Rotterdam. Naast key-note spreker Bart Wallet zitten Irene Faber van het Joods Cultureel Kwartier, Anique de Kruijf van Museum Catharijneconvent en Leonard de Wit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in het panel voor de discussie en zijn er presentaties van Migiza Victoriashoop en Margreet Lenstra over het educatief programma rond het pinkas (protocollenboek) van de Joodse gemeente Edam, Ronald Kitsz over de Dijksynagoge in Sliedrecht en Rob Snijders over www.joodserfgoedrotterdam.nl. Meer informatie en inschrijven via deze link.
     
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail