Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

Al een maand geleden werd een Joodse diamantslijperij ontdekt tussen de Hoogte Kadijk en de Nieuwe Vaart. De slijperij staat op een ontoegankelijk terrein maar doordat de appartementen op de Hoogte Kadijk werden verkocht stond er een foto op Funda, de makelaarssite. En op die foto stond de Joodse jaartelling en een oplettende lezer van deze site zag dat. Het duurde even voor de toestemming kwam voor het plaatsen van de foto, maar nu die er is kon na verder speurwerk het verhaal worden samengesteld.
Verder kwam deze maand Joodse Huizen 5 uit. Een uittreksel van het Rotterdamse verhaal en informatie hoe u het boek kunt bestellen vindt u in het verhaal over de Jan Porcellisstraat in Rotterdam. Verder zijn er tal van verhalen en straten toegevoegd. Dat er ooit een eetsalon ‘Het vette hapje aan de Magere Brug’ bij de Magere Brug was gevestigd was me onbekend maar ook dat staat nu op de site.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

21 april – de Putselaan is toegevoegd aan de site.   2 april – Eetsalon Het Vette Hapje aan de Magere Brug is toegevoegd.
26 april – de Jan Porcellistraat is toegevoegd met het verhaal over humorist David van der Staal   5 april – Caroline Bunjes – Rosenthal ging naar Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog en zat in Nederland in het verzet.
    10 april – Een schets van Joods Amsterdam in de jaren twintig is te lezen in het verhaal over Salomon.
    10 april – op de Geldersekade 101 was de N.V. Max van Straten’s Kleedingindustrie gevestigd.
    10 april – de Geldersekade is toegevoegd.
    14 april – De Recht Boomsloot is bijgewerkt.
    27 april – Een in de vergetelheid geraakte diamantslijperij is door de oplettendheid van een lezer van de site teruggevonden. Het verhaal over Diamantslijperij Prins Hendrik op de Hoogte Kadijk / Nieuwe Vaart.
    28 april – het Muiderpoortstation is toegevoegd.