Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Veel nieuwe artikelen
Het buzzwoord in Nederland is op dit moment ‘snakken’.  We snakken naar ruimte, we snakken naar vrijheid en we snakken vooral naar een einde aan de corona-crisis. Ik snak vooral naar een einde aan de angst. Raak ik niet besmet in de supermarkt, staat die fietser niet te dichtbij, kan ik de boodschappen naar mijn ouders brengen en had ik maar een mondkapje.

We leven in gekke tijden. Het enige dat we kunnen is voorzichtig zijn, nadenken en hopen dat er op korte termijn een vaccin en een medicijn komt. En stilstaan bij de totale gekte van voor de crisis, met het hyper-consumentisme, het uitbuiten van natuurlijke bronnen en het destructieve gedrag van de mens. Als er iets duidelijk wordt, dan is het wel dat er iets moest veranderen.

Het is vreemd om te zien dat de crisis zelfs invloed heeft op een website. Het bezoek halveerde in de eerste dagen, en is nu ver boven dat van voor de crisis. Ook de aanvullingen zijn deze maand erg hoog. 21 stuks. Corona hield ook voor mij in dat alle betaalde klussen stopten en die tijd nu in de sites gestoken wordt. Ik hoop dat u het goede aanvullingen vindt.

Geen advertenties en geen bol.com
De boeken op de boekenpagina heb ik in de afgelopen maand grotendeels verwijderd. Veel van de boeken die ik waardevol vond zijn daardoor verdwenen. De boeken op deze pagina werden verkocht via bol.com en ik ontving daar provisie over. Dat waren doorgaans een paar tientjes per jaar, en droegen bij in de kosten voor deze ongesubsidieerde website.
Bol.com bleek via haar platform historische antisemitische publicaties te verkopen en stelde dat ze een deel ervan blijft verkopen omdat ze geen censuur willen toepassen.
Als historicus begrijp ik dit standpunt wel, maar vind ik dit heel naïef. Het aanbieden van publicaties op een platform geeft een verantwoordelijkheid en vereist kennis van de geschiedenis. Het opnemen van antisemitische publicaties in het assortiment gaat ervan uit dat klanten met goede bedoelingen de publicatie aanschaffen en de vaardigheid bezitten om zo’n publicatie in de historische context te plaatsen. In mijn visie is dit een instelling die helaas kan en zal leiden tot het recyclen van de meningen die dit soort verwerpelijke publicaties poneren. Antisemitische publicaties mogen niet meer zijn dan onderzoeksmateriaal waar zeer zorgvuldig mee wordt omgegaan.

Zolang er bij bol.com antisemitische publicaties te koop zijn, vind ik dat sites als deze dat platform niet meer kunnen gebruiken. Daarmee vervalt zowel een groot deel van de boekenpagina als ook mijn provisie. Daarnaast vindt u op beide sites geen advertenties, juist vanwege soortgelijke problematiek die zou kunnen ontstaan.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

14 april – Frits Tugendhaft speelde een belangrijke rol in Joods Rotterdam.   1 april – de Linnaeuskade is toegevoegd
15 april – Selma Wijnberg – Manassen was actief in het bestuur van de WIZO   2 april – het verhaal van drie foto’s van Marcel en Rita is nu voor een deel achterhaald.
17 april – Anna Henriëtte Catz was een autoriteit op het gebied van de volksdans én feministe.   3 april – de Bataviastraat is toegevoegd.
19 april – Sophie Haas was een bekend sopraan.   4 april – de Stilsteeg is toegevoegd.
20 april – Ouddorp is toegevoegd aan de site.   4 april – de Govert Flinckstraat is toegevoegd.
21 april – Rika Davids was net zoals haar broer Louis en haar zus Heintje een revue-artiest.   7 april – de Gabriël Metsustraat is toegevoegd.
27 april – André Morel was huisarts in Stavenisse en Rotterdam.   11 april – Max Nebig en Gerrit Blom waren de enige overlevenden van de eerste razzia’s.
27 april – de Schiedamsesingel is toegevoegd.   12 april – Sal Snijder was 2e violist van het Concertgebouworkest.
    12 april – de Van Eeghenlaan is toegevoegd.
    13 april – het verhaal over Hartog Werkendam is toegevoegd.
    17 april – Jules Loszynski was de ijsverkoper tijdens een kinderfeest in het Lloydhotel in 1939.
    24 april – Huize Cats was een belangrijk gebouw voor feesten en partijen en Amsterdam.
    25 april – De Plantage Westermanlaan is uitgebreid.