Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en tweeëntwintig toevoegingen.
Ten eerste wil ik u in deze nieuwsbrief danken voor de financiële ondersteuning die in het afgelopen jaar ontvangen is via de voor dit doel opgerichte Stichting Heimisj. De directe vaste uitgaven voor de websites kunnen hier uit worden betaald. Verder heeft de oproep voor een controleur vruchten afgeworpen, de heer Rijnveld controleert nu de financiën. Met deze ontwikkelingen is wederom een grote stap gezet in een verdere professionalisering én in het waarborgen van de sites in de toekomt. De jaarstukken kunt u vinden op deze pagina.

De bescheiden financiële buffer die nu is opgebouwd is een van de waarborgen voor de continuïteit van de websites. Het is een eer dat een bescheiden aantal van u dit doel ondersteunt.

Deze maand verscheen Joodse Huizen 9. Volgend jaar is dit initiatief al tien jaar bezig en ik kan u ook deze publicatie aanbevelen. U kunt het boek kopen via de boekhandel of via de website van de uitgever.

Deze maand is de tentoonstelling over de Joodse werkkampen nog te zien in het Stadsarchief te Amsterdam.

Ook deze maand weer een groot aantal toevoegingen voor beide sites. Verhalen over straten, artiesten, een voorzanger, een diamantslijperij, de Jaap Drukkerbokaal, een landverhuizershotel en een kunstschilder. Toevallig liep ik eind april tegen zijn grafmonument op op de Joodse begraafplaats Muiderberg. Op deze begraafplaats worden overigens rondleidingen gegeven. Meer informatie via deze link.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Tentoonstelling

Tot 4 juni 2023 is er in de hal van het Stadsarchief Amsterdam op de Vijzelstraat een tentoonstelling over Te werk gesteld in het Amsterdamse Bos, Joodse werkkampen  in en om Amsterdam 1941 – 1944. In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen speciaal voor Joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden. Daarvan lagen er vier in het Amsterdamse Bos en één op Schiphol-Oost. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een rol speelden. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen in het door nazi-Duitsland bezette Polen: Auschwitz en Sobibor.

 

Joodse Huizen 9
Inmiddels is de negende uitgave van Joodse Huizen deze maand gepubliceerd. Ook deze keer weer een keur van verhalen over de laatste woonadressen van Joodse Nederlanders in tal van plaatsen in Nederland, waarbij deze keer maar liefst vier verhalen over Rotterdam. Het boek is te bestellen via de uitgever en te koop bij de betere boekhandel.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 april – de C. N. A. Looslaan in Hillegersberg is toegevoegd.   1 april – Moritz Calisch was een kunstschilder in Amsterdam.
10 april – deze pagina over het Erasmiaans Gymnasium is geüpdatet.   1 april – Prof. Dr. Hein Walter Wertheimer was fotograaf.
17 april – Godschalk Abraham van den Berg was onder de naam Dumont een bekend artiest uit Rotterdam.   5 april – de ’s Gravesandestraat is toegevoegd.
22 april – de Boschlaan is toegevoegd   5 april – de Von Zesenstraat is toegevoegd.
24 april – de Raephorststraat is toegevoegd.   8 april – de pagina over het Joods Montessori Lyceum is aangevuld met nieuwe gegevens.
25 april – Jacob Boonvang was pianist, onder andere in het Luxor. Over hem is er een programma in de Leeszaal Rotterdam West op 15 mei a.s. Informatie via deze link.   11 april – de Borssenburgstraat is toegevoegd.
28 april – de kaart met de locaties van de bioscopen is bijgewerkt.   15 april – Dina van Bienen en Louis Busnach overleefden de oorlog in de onderduik.
28 april – Het Canadahotel was een van de vele landverhuizershotels in Rotterdam rond 1900. Dat hotel werd teruggevonden in de kranten.   16 april – Op de Tolstraat staat de Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij.
30 april – de Molensteeg is toegevoegd.   16 april – Mosiek Hercke Landau was chazzan van de Jacob Obrechtsjoel.
    17 april – Judith Sohlberg – van Dijk was een van de zes personen die tijdens de plechtigheid in Yad Vasjem in Jerusalem een toorts aanstak. Het verhaal over haar ouders.
    17 april – Lees over de dit jaar door de KNBB ingestelde Jaap Drukker Bokaal, en over Jaap Drukker.
    19 april – de Joubertstraat is toegevoegd.
    24 april – gegevens over ondernemers in de Korte Houtstraat zijn verder aangevuld