Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand zijn er weer een aantal nieuwe stukken geschreven voor beide sites. In Amsterdam werd eindelijk eens de legger van een eerste steen achterhaald door speurwerk in het stadsarchief. Hoe moeilijker een puzzel lijkt, hoe leuker is het om deze op te lossen en hier bleek een Joods kind de legger van de eerste steen te zijn. De Amsterdamse site is uitgebreid met een aantal verhalen over Schiermonnikoog en over onderduik op dit waddeneiland.

Het Rotterdamse verhaal over Maurits en Jona Bosman komt voort uit mijn eindscriptie over verzet binnen de Joodse Raad Rotterdam. De scriptie leidde tot het afstuderen aan de UvA, toch ga ik nog een jaar verder voor de master. Verder zijn op beide sites verschillende straten toegevoegd met korte verhalen over bewoners van deze straten of doorverwijzingen naar langere artikelen.

Rosj Hasjana komt er al aan. Nu al wens ik u een goed Joods Nieuwjaar toe en tot de volgende nieuwsbrief, die begin oktober zal verschijnen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 aug – Maurits en Jona Bosman waren de laatste eigenaren van het familiebedrijf Bosman & De Arend, een Rotterdams textielbedrijf. Tijdens de oorlog werden de Bosmannen verantwoordelijk voor een afdeling van de Joodse Raad van Rotterdam.   9 aug – de persoon van een bijzondere gevelsteen op de Sarphatistraat 92 waar nooit duidelijk was wie de eerste steen legde van dat pand is na speurwerk eindelijk achterhaald.
11 aug – de Schiedamseweg is toegevoegd aan de website.   9 aug – De Bethaniëndwarsstraat is toegevoegd.
19 aug – De gebroeders Van Embden verkochten rijwielen en radio-onderdelen op de Lange Pannekoekstraat in Rotterdam.   10 aug – Het Olympiaplein is toegevoegd.
22 aug – de Nieuwe Markt is toegevoegd aan de website.   14 aug – De Blauwburgwal is toegevoegd.
25 aug – de Herman Costerstraat is toegevoegd   22 aug – Annie Rooselaar dook onder op Schiermonnikoog. Maar veel meer mensen wisten dat ze Joods was….
27 aug – de Maaskade is toegevoegd aan de site.   22 aug – ook Juf Karst op Schiermonnikoog had een Joodse onderduikster.
28 aug – Het Grote Kerkplein is toegevoegd aan de site.   22 aug – de verhalen over Schiermonnikoog staan op deze verzamelpagina.