Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en zestien toevoegingen.
De maand augustus is op het moment dat ik dit schrijf bijna voorbij en september, met een aantal belangrijke feestdagen, staat voor de deur. Dus nu alvast een sjana tova (goed nieuwjaar), een goede Jom Kippoer en aan het einde van september een goede soekot.
Deze maand is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de bewoners van een drietal panden op de Nieuwe Keizersgracht. Ik hoop u er volgende keer meer over te vertellen. Op de Rotterdamse site ‘maar’ drie verhalen, maar deze zijn wel uitgebreid. Mooi dat het verhaal over een directeursechtpaar van het Joods Weeshuis er nu bij staat.
In Amsterdam een aantal verhalen en een aantal straten. Het verhaal over Abraham Melkman, een belangrijk persoon voor het onderwijs, architect Oesterman, Hans Bloemendal en humorist Leon Boedels en dergelijke.
Het ziet er verder naar uit dat in de komende maand de Amsterdamse website 2000 pagina’s zal gaan tellen. 2000 pagina’s met gegevens en verhalen, geschreven in de afgelopen 17 jaar. Ik probeer die 2000 te halen voor Rosj Hasjana 5784.

Heeft u een verhaal?, mail dan.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

13 aug – Leon Boedels was een beroemde humorist uit de vorige eeuw die in Rotterdam werd geboren.   3 aug – Mozes Oesterman is een van de vergeten architecten. Zijn nalatenschap is echter zeker aanwezig.
21 aug – het verhaal over Salomon Manheim en zijn echtgenote Saartje van der Klein.   5 aug – ruim twintig jaar bestond de onderwijsinrichting van Abraham Melkman.
22 aug – Het echtpaar Kalker – Den Hartogh was een van de directeursechtparen van het Joods Weeshuis.   13 aug – Leon Boedels was een beroemde humorist uit de vorige eeuw die in Amsterdam furore maakte.
    13 aug – Mozes Samuel Eljon-Cohen had een particuliere school waar Samuel Sarphati leerling was.
    18 aug – de Zoutkeetsgracht is toegevoegd. Daar was een broodfabriek die (ook) koosjer brood leverde.
    18 aug – het Haarlemmerplein is toegevoegd.
    21 aug – Hans Bloemendal was ruim zestig jaar chazzan (voorzanger).
    26 aug – Vooral in het interbellum was Meijer Streliski een beroemd artiest.
    29 aug – de Zoomstraat is toegevoegd.