Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam december 2022

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en zestien toevoegingen.

Deze maand is de nieuwsbrief bescheiden. Mijn vader overleed en daarna was er zeer veel te regelen. Een aantal geplande activiteiten konden geen doorgang vinden en dat geldt ook voor de lezing die op 15 januari gegeven zou worden. Dus mocht die al in uw agenda staan, haal hem er uit. De lezing over de Rotterdamse Zandstraatbuurt zal echter wel in de komende maanden plaatsvinden. Nader bericht volgt.

15 januari 2023 15 uur – Lezing/boekpresentatie Rotterdamse Zandstraatbuurt in Amsterdam gaat niet door.

Het secretariële jaarverslag over 2022 is klaar en vindt u hier. Het financiële jaarverslag volgt zo spoedig mogelijk, waarschijnlijk samen met de nieuwsbrief van februari.

Uiteraard wens ik u via deze weg een gezond en voorspoedig 2023. 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

12 dec – Dina Sanson was van groot belang voor de Rotterdamse zedenpolitie. Het artikel over haar is uitgebreid met een krantenartikel uit 1916.   1 dec – Polak & Schwarz was een onderneming in geurstoffen in Zaandam.
18 dec – de Coolsestraat is toegevoegd.   5 dec – de bibliotheek die Alfred Wiener in Berlijn opzette, en voorzette in Amsterdam, werd van essentieel belang in processen tegen de nazi’s.
18 dec – de Oostervantstraat is toegevoegd.   7 dec – Zaandam is toegevoegd
20 dec – Het verhaal over Henriëtte Hertzberger staat op de website   7 dec – op 21 januari 1940 bestond de synagoge in Zaandam op de Gedempte Gracht 40 vijfenzeventig jaar.
24 dec – Het verhaal van Sophia en Esther Hartog, die in het verzet zaten, is uitgebreid met een onlangs gevonden bevestiging van de locatie waar Sophia en Esther tijdens de bezetting woonden.   17 dec – Jacob Joseph Posno was een van de grote spelers binnen de diamantindustrie in Amsterdam.
24 dec – de Parklaan is toegevoegd aan de website.   26 dec – het Zakslootje is toegevoegd.
24 dec- het Westplein is toegevoegd.   26 dec – de Bethaniëndwarsstraat is aangevuld.
25 dec – de Javastraat is toegevoegd.   28 dec – de Vaalrivierstraat is toegevoegd.
     
     
     
     
     
     
     
     
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail