Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam februari 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

Deze maand zijn er een aantal straten nader uitgezocht en is de pagina over deze straten verder uitgegroeid. Dit betreft de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Herengracht. Daar komen dan ook weer nieuwe stukken uit voort, zoals dat over Herman Elte van de Vereniging Kennis en Godsvrucht. Ook in Amsterdam het bedrijf Netrico op de Rijnstraat. Een Amsterdams-Rotterdams verhaal is dat over Simon Theeboom. Het is een verhaal dat draait om de reputatie. Een oproep is er ook over foto’s van of foto’s van de zaak van fotograaf Salomon de Wolf. Daarnaast zijn in Rotterdam twee straten toegevoegd.

5 mei – Rondleiding in Rotterdam
Rotterdam en Den Haag verwisselden voor de oorlog regelmatig van plaats als tweede Joodse stad van ons land. In het weekend van 4 en 5 mei a.s. worden er in het land tal van activiteiten georganiseerd waarbij de Joodse geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog centraal staan. In dat kader, en om meer aandacht te geven aan de Joodse geschiedenis van de Maasstad, organiseer ik op 5 mei een gratis rondleiding. Via deze link kunt u meer hierover lezen en is er aangegeven hoe u kunt deelnemen aan deze rondleiding. Er is beperkt plaats. Deze rondleidingen zijn ook op andere momenten te boeken maar dan niet, zoals deze keer in verband met 5 mei, gratis.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 feb – de Bagijnenstraat is toegevoegd.   1 feb – Het Achter Oosteinde is toegevoegd.
21 feb – de Diergaardesingel is toegevoegd.   2 feb – De Sarphatikade is toegevoegd
24 feb – Salomon de Wolf was fotograaf op de Nieuwe Binnenweg en op de Meent.  Er worden foto’s van hem of zijn zaak gezocht.   21 feb – Chazzan Eljakim Vega was voorzanger van de Snoge. Hij overleed in 1927.
26 feb – In zijn Rotterdamse periode loofde Simon Theeboom maar liefst ƒ 1000,- uit om laster te kunnen stoppen. Zijn goede naam was van groot belang.   21 feb – Nader bronnenonderzoek heeft ervoor gezorgd dat de informatie over de Nieuwe Keizersgracht fors is uitgebreid.
5 mei – gratis rondleiding door een stuk van Joods Rotterdam.   22 feb – Netrico was een bedrijf op de Rijnstraat 6.
    24 feb – Herman Elte was met zijn school van groot belang voor Joods Amsterdam. Op zijn 70ste verjaardag werd er een interview met hem gepubliceerd.
    24 feb – Nader bronnenonderzoek heeft ervoor gezorgd dat de informatie over de Nieuwe Herengracht fors is uitgebreid.