Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam februari 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand kwam het uitstekende boek uit over de razzia’s op 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam en het lot van 389 opgepakte Joodse mannen. De razzia was de aanleiding tot de Februaristaking. Wally de Lang, de historica die dit onderzoek verrichtte en het boek schreef, heeft op de website van het Stadsarchief Amsterdam 389 korte biografieën geschreven en heeft vier langere biografieën geschreven voor deze website. Ik vraag er uw speciale aandacht voor en bij de biografieën van Gerrit Blom en Max Nebig staat meer informatie over het bijbehorende boek, dat te koop is bij de betere (lokale) boekhandel. Ik ben heel blij dat deze website vier van de verhalen mocht plaatsen.
Verder is het een zeer gevarieerde nieuwsbrief geworden; over een dierenwinkel in Rotterdam, een verslag van de opening van Beth Schalom aan de Plantage Middenlaan (voorloper van Beth Sjalom), een rusthuis, een voorzanger en een aantal straten.
Ook bijzonder is het boek met een oratorium dat eigendom was van de Rotterdamse sopraan Belia Both-Haas. Ze stond al op de site, en dat was de reden dat er contact werd opgenomen en kon ook het verhaal achter het boek worden gereconstrueerd. Bijzonder genoeg bleek zelfs dat het stadhuis van Leiden een invloed had in het verhaal.
Zelfs in deze korte maand dus een flink volle nieuwsbrief. Ik hoop dat u de artikelen lezenswaardig vindt en tot de volgende maand.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

8 feb – Samuel en Jacob Blazer hadden een dierenhandel in Rotterdam.   5 feb – Een verslag van de opening van Beth Schalom aan de Plantage Middenlaan in 1928.
9 feb – Willem de Haas en Leonie Cohen hadden een doorsnee gezin in Rotterdam.   6 feb – De Raamgracht is toegevoegd.
12 feb – Nathan Alter was voorzanger van de synagoge aan de Botersloot.   6 feb – Op de Keizersgracht 741hs was Rusthuis Barend gevestigd.
24 feb – Onder de 398 jongens en mannen die werden opgepakt tijdens de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 waren er zeker 10 met een Rotterdamse connectie. Deze staan hier.   7 feb – De Zanddwarsstraat is toegevoegd.
27 feb – de Crispijnlaan is toegevoegd.   17 feb – Wally de Lang schreef een bijzonder boek over de 389 jongens en mannen die werden opgepakt bij de razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Voor deze site schreef ze vier langere biografieën, te weten over Gerrit Blom, Max Nebig, Aron Smeer en Joseph Meljado.
27 feb – Onlangs werd een boek gevonden  van Sophie Both-Haas, de Rotterdamse sopraan die al op deze site werd besproken. In het boek een oratorium dat ze in Leiden zong. Het verhaal over het muziekstuk en Sophie.   22 februari – in 1934 bestond het Portugees Israëlitisch Meisjesweeshuis Mazon Habanoth 200 jaar en werd er in het Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland aandacht geschonken aan de geschiedenis van deze instelling.
    24 feb – de Hemonystraat is toegevoegd.