Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2024

 Deze maand werd de meeste tijd besteed aan het artikel over het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tijdens de bezetting moesten 11 Joodse musici worden ontslagen, maar het orkest heeft een grotere Joodse geschiedenis dan alleen die geschiedenis. En in het Rotterdam van 2024 is het van groot belang om de Joodse geschiedenissen van de stad te blijven vertellen. Maar ook kwam een Joodse kleuterklas in het Rotterdam van na de oorlog deze maand tijdens een lunch ter sprake, het verhaal is mede door een lezer uit Leeds vorm gegeven.
In Amsterdam werden al vele Stolpersteine geplaatst door de Stichting Stolpersteine, zelfs de 2500e deze maand, en Joodsamsterdam was betrokken bij het onderzoek voor de stenen op Nieuwe Keizersgracht 15, 17 en 19. Deze artikelen, en nog veel meer, zijn de toevoegingen van juni.

Archief Nieuwsbrieven
Voor het geval dat u een nieuwsbrief verwijderd had, of ze in uw spambox terecht komen, is al sinds het begin van de nieuwsbrieven een archief opgezet waar ze allemaal in geplaatst worden. Dit archief is hier te vinden. De nieuwsbrieven komen elke 1e van de maand uit, behalve wanneer dat op de sjabbat valt. De zomermaanden werden wel eens overgeslagen wegens vakantie, hoewel dit de laatste jaren niet meer is gebeurd.

Ontvangt u meerdere nieuwsbrieven?
Heeft u zich ingeschreven met meerdere mailadressen en ontvangt u daarom meerdere exemplaren van de nieuwsbrief en gebruikt u die niet?  Dan verzoek ik u om u uit te schrijven voor de onnodige nieuwsbrief. Dat kan eenvoudig via de mail over de nieuwsbrief, aan de onderzijde staat die optie. Het aantal abonnees nadert namelijk de volgende ’trede’ en dan moet er meer betaald worden voor de verzending van de nieuwsbrieven.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

5 juni – Samuel Jacobs was muzikant, maar de precieze details zijn nog niet bekend.   24 mei – Op de Nieuwe Keizersgracht 15, 17 en 19 werden Stolpersteine geplaatst. Dit was een samenwerking tussen Woningstichting Lieven de Key, Stichting Stolpersteine en Joods Amsterdam.
6 juni – de Keerweerlaan is toegevoegd aan de website   3 juni – de Tweede Jan van der Heijdenstraat is toegevoegd.
8 juni – de 1e Lombardstraat is aangevuld.   12 juni – de Diepenbrockstraat is toegevoegd.
8 juni – de 2e Lombardstraat is aangevuld.   27 juni – de Mussenstraat is toegevoegd.
11 juni – Rond 1950 werd een Joodse kleuterklas opgericht in Rotterdam. Het verhaal met foto’s via de link. Wie herkent er nog meer kinderen – en zijn er nog meer foto’s?   27 juni – het Hygiëaplein is toegevoegd.
13 juni – het Prins Frederikplein is toegevoegd.   27 juni – het Zuivelplein in Betondorp is toegevoegd.
19 juni – het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest moest op 15 mei 1941 alle Joodse musici ontslaan. Het waren er toen elf, maar zij waren sinds de oprichting van het orkerst in 1918 zeker niet alle Joodse medewerkers.   28 juni – de 2500e Stolperstein in Amsterdam is geplaatst. Deze was ter nagedachtenis aan Klara Borstel – Engelsman.
19 juni – Grietje Hartz was pianiste en speelde onder andere met het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest.   28 juni – Het verhaal van Jacob Peekel is aangevuld met een foto van de begraafplaats en een foto van de Matseiwa.
    29 juni – de Bilderdijkkade is toegevoegd.
    29 juni – Benjamin Manus was dertig jaar lang ‘vader’ van het oude-lieden gesticht.
    29 juni – in 1921 besteedde de Geïllustreerde Joodsche Post een uitgebreid artikel aan het Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis.
    30 juni – de Nieuwe Keizersgracht is uitgebreid met berichten uit de Joodse tijdschriften tot 1942.