Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam oktober 2019

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Op beide websites zijn er deze maand weer een behoorlijk aantal nieuwe artikelen verschenen. Ten eerste een aantal straten, zoals de De Lairessestraat in Amsterdam en de Van Speykstaat in Rotterdam. Daarnaast ook de verhalen over mensen, zoals over Eliazar Blei Weissman in Rotterdam, een Joods verzetsman die werd gefusilleerd op de Coolsingel, en ook over Emilie Josephine Belinfante, het cateringbedrijf van mijnheer en mevrouw Leb en het verhaal van Herman Polak.

Verder is deze maand een boek verschenen en tentoonstelling geopend in het Nationaal Holocaust Museum over de familie van Willy Lindwer. Een enorme aanrader en een heel bijzonder verhaal. De tentoonstelling is prachtig vorm gegeven, het boek is een boek dat je in een keer wil uitlezen en daarbij veel informatie geeft, ook over Joods Amsterdam. Via de link meer informatie.

In Rotterdam werd eind oktober een wandeling georganiseerd langs Joodse huizen. Het was een succes, en wellicht komt er in de komende periode ook zo’n wandeling in Amsterdam. Datum is nog niet vastgesteld, u kunt mailen wanneer u op de hoogte wilt blijven (of Facebook volgen).
Via Uitzending Gemist wil ik u de derde uitzending van Het Verborgen Verleden van Nederland, over de Portugese Synagoge, aanraden. Op 15 november a.s. is dit programma gewijd aan De Oude Haven in Rotterdam, waar de Joodse emigratie naar de Nieuwe Wereld belicht zal worden. Hoe ik dat nu al weet? Kijk maar naar de aflevering….. 

Gisteren, op 31 oktober werd in het Gerrit van der Veencollege de Atlas van een Bezette Stad gepresenteerd. Het is de opvolger van de gids die Bianca Stigter in 2005 liet verschijnen en zij werkte zeven jaar aan dit boek. Het is een indrukwekkende atlas geworden waarin straat voor straat geïnventariseerd is wat er in de oorlog gebeurde. De gids is te koop bij de betere boekhandel en ook via onze boekenpagina te bestellen. Op die pagina naar beneden scrollen. daar staat het boek. Wist u dat als u op deze manier bestelt u ook nog deze site ondersteund vanwege de provisie die we dan ontvangen?

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 sep – Salomon Speelman was een vakkundig meubelmaker en had zo’n 40 jaar lang zijn zaak op de Hoogstraat   1 okt – De Diezestraat is toegevoegd aan de site.
1 okt – Jos Cahen was huisarts op de Walenburgerweg in Rotterdam.   6 okt – Salomon Isaac de Winter werd vermoord op de Haarlemmerweg, maar een persoonskaart ontbreekt bij het Stadsarchief Amsterdam. Hoe zat dat?
12 okt – de Van Speykstraat is toegevoegd   7 okt – Bij het overlijden van Dolf Aronson schreef Ruben Vis een in memoriam op de site van het NIK. Dat artikel mochten we overnemen.
21 okt – Eliazar Blei Weissmann was verzetsman en werd op de Coolsingel gefusilleerd.   9 okt – Jacques Goudstikker werd al genoemd bij de Herengracht, maar het verhaal is nu uitgebreid.
31 okt – we zoeken informatie over de operazangeres Roosje (Rosy) Sontheimer – Prins   10 okt – Emilie Josephine Belinfante was voor de oorlog journalist.
    17 okt – Een artikel over de Soeka, op straat gebouwd.
    20 okt – de De Lairessestraat is toegevoegd aan de site.
    20 okt – de Cornelis Krusemanstraat is toegevoegd
    24 okt – Herman Polak zat als kind op 18 onderduikadressen. 
    27 okt – mijnheer en mevrouw Leb hadden na de oorlog een cateringbedrijf.
    28 okt – een bijzondere tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum en een bijbehorend boek. Beide een aanrader.