Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam september 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand zijn er een aantal straten toegevoegd aan de websites. In Rotterdam zijn er twee oproepen, wellicht kunt u helpen om de verhalen compleet te krijgen. In Amsterdam het bijzondere verhaal over de Martha Stichting. Een christelijke instelling waar tijdens de oorlog drie Joodse kinderen verbleven. Een onbekende geschiedenis. Verder de verhalen van een aantal Joodse vrouwen die kort na de oorlog overleden en begraven werden in Malmö. Het verhaal over Lissaurs Manufacturenhandel in Amsterdam maakt deze maand het overzicht af.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

21 sep – de Hofdijk is toegevoegd aan de website.   1 sep – De Pretoriusstraat is toegevoegd aan de site.
28 sep – In de tweede helft van de 19e eeuw had Knoek en Cohen een zuivelhandel op de Westewagenstraat 116.   1 sep – Bij een onderzoek kwam naar voren dat bij de christelijke Martha-Stichting drie Joodse kinderen in de oorlog waren ondergebracht.
28 sep – Bijna een jaar woonde Max Intrator met zijn ouders rond 1920 in Rotterdam en in 1947 werd een Max Intrator gearresteerd wegens deviezensmokkel voor vluchtelingen naar het Britse mandaatgebied Palestina. Dezelfde persoon? Wellicht weet u het…   1 sep – de Koningsstraat is toegevoegd aan de site.
28 sep – Chaja Belja Korn was een peuter toen ze in Rotterdam overleed. Ze was met haar ouders onderweg van Oost-Europa naar de Nieuwe Wereld. Weet u meer over haar?   2 sep – Het Westerscheldeplein (Europaplein) is toegevoegd aan de site.
30 sep – de Statenweg is toegevoegd aan de website.   5 sep – Anna Waterman is begraven op de Joodse begraafplaats in Malmö. Wat is haar verhaal?
    6 sep – Klaartje Elsas – Brilleslijper is begraven op de Joodse begraafplaats in Malmö. Wat is haar verhaal?
    6 sep – Lena Veffer is begraven op de Joodse begraafplaats in Malmö. Wat is haar verhaal?
    7 sep – Rosette Henriëtte Bas is begraven op de Joodse begraafplaats in Malmö. Wat is haar verhaal?
    8 sep – Ellien Lissaur is begraven op de Joodse begraafplaats in Malmö.
    15 sep – Het was geen koek en ei bij Lissauers Manufacturenhandel, want de broers eindigden voor de rechter.