Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli 2022

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en achtentwintig toevoegingen…

 Al weer een maand voorbij en alweer tal van toevoegingen aan beide websites. En een maand waarin ik u kan berichten dat door uw giften voor Stichting Heimisj, de stichting die de instandhouding van deze websites tot doel heeft, een aantal van de vaste kosten gedekt is. Veel dank hiervoor.
In Rotterdam is er een groot aantal straten toegevoegd. Maar ook een verslag over de plaatsing van een Stolperstein voor een Rotterdamse – in Nunspeet, en over een rabbijn in het verzet. Het verhaal over Jacob Hornman kon in drie plaatsen gezet worden, zijn zaken in woninginrichting zaten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
In Amsterdam het verhaal over Jo Reinhold, de leerimporteur Joost Pimentel, de verzetsman Arnold Bueno de Mesquita en een prachtig fotoverslag over de indertijd beroemde ‘Wijn van Stein’ uit 1921. Ook in Amsterdam tal van toevoegingen bij de straten.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juli – de Gedempte Slaak is toegevoegd.   5 juli – voor Jo Reinhold werd een Stolperstein geplaatst, die later kon worden verwijderd.
1 juli – de Vlietkade is toegevoegd.   9 juli – Joost Pimentel had een schoenenzaak op de Weesperstraat en werd later een van de grootste leerimporteurs in Tilburg.
1 juli – de Vlietlaan is toegevoegd.   9 juli – Mordechai Pimentel was accountant.
4 juli – het Proveniersplein is toegevoegd.   9 juli – Daniël Pimentel stond op de beurs, werd tijdens de oorlog gearresteerd en kwam via Westerbork in Theresienstadt terecht. Hijzelf en zijn gezin overleefden de oorlog.
4 juli – de Woelwijkstraat is toegevoegd.   10 juli – de Volkerakstraat is toegevoegd.
8 juli – de Weteringstraat is toegevoegd met een oproep over een zilveren soeplepel, die tijdens de oorlog aan een buurman (nummer 22) in bewaring werd gegeven. Verder speurwerk leidde naar een andere straat in Rotterdam.   12 juli – Jacob Bueno de Mesquita was een papierhandelaar uit Bussum. Zijn neef Arnold legde in 1988 zijn herinneringen aan deze oom en zijn gezin vast.
9 juli – de Prinses Julianalaan is toegevoegd.   12 juli – Arnold Bueno de Mesquita was binnenhuisarchitect en zat in het verzet.
15 juli – de Bierstraat is toegevoegd.   13 juli – Het Nederlandse Marranen-Comité bemoeide zich in de jaren dertig actief met de wederopbouw van het Jodendom in Portugal.
15 juli – de Rijstuin is toegevoegd.   14 juli – de Koninklijke Drukinktfabriek Van Son was gevestigd in Hilversum.
17 juli – de Essenweg is toegevoegd.   18 juli – de Monnikenstraat is toegevoegd
17 juli – Rabbijn Nardus Groen zat in het verzet en zijn leven speelde zich af in Rotterdam, Amsterdam, de Verenigde Staten en Suriname.   19 juli – de Laagte Kadijk is toegevoegd.
17 juli – het Noordplein is toegevoegd.   19 juli – de Hoogte Kadijk is toegevoegd.
24 juli – Deze maand werd er voor Annie Otten uit Rotterdam een Stolperstein in Nunspeet geplaatst.   20 juli – Er werd een fotoverslag gevonden uit 1921 over de weg van de koosjere wijn van Stein van de haven tot de verkoop.
26 juli – In Den Haag, Amsterdam en Rotterdam had Jacob Hornman, taxateur, zaken in woninginrichting.   22 juli – Overveen is toegevoegd.
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail