Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Rotterdam in Joods Historisch Amsterdam
Het was niet de eerste keer dat Rotterdam het onderwerp was van een lezing in het JHM, en deze keer was het een korte en krachtige lezing over Rotterdam, de Joden en de oorlog. De Maasstad werd besproken naast Amsterdam en Groningen, alles online. Was leuk om te doen en de lezing is na te lezen.
Oproep
Deze maand ook een oproep naar locatie van de geslaagde onderduik van familie De Winter. Een onderduik had natuurlijk als kenmerk dat het geheim was, maar 76 jaar na de oorlog komen er steeds meer vragen van nabestaanden die willen weten waar de onderduik precies plaats vond. Het wordt steeds moeilijker om dit te achterhalen, maar niet geschoten is altijd mis. Daarover gesproken – ik ben voor Rotterdam en Amsterdam bezig met een inventarisatie van al dan niet bekende onderduiklocaties. Weet u meer, mail s.v.p.
Judith Felmans
Eigenlijk is Judith in het collectieve geheugen nooit een van de voorvechters van vrouwenkiesrecht geworden. Toch speelde ze een rol, door een administratieve fout en door te volharden in haar recht, samen met een jurist. Dit alles had een behoorlijk Joods tintje.
Rondleidingen
Ook deze maand is weer in een lockdown voorbij gegaan. Een rare tijd en om een aantal kosten voor de websites te kunnen voldoen geef ik af en toe rondleidingen door zowel Rotterdam als Amsterdam. De laatste keer dat ik dit deed op 15 maart 2020, al meer dan een jaar geleden. Op dit moment mag ik twee personen uit één huishouden rondleiden (en ik hoop naarmate de lente vordert meer), mocht u belangstelling hebben kijk dan op www.bmwd.nl en stuur een mail, dan kijken we wat mogelijk is.
Spartelend aan de fuik ontkomen
Verleden maand kwam dit boek uit van An Huitzing en u vindt hier een recensie.
Volle bak
Een volle nieuwsbrief deze keer. Zelfs met een aantal pagina’s die deze maand gemaakt zijn en die niet zijn opgenomen in dit overzicht, zoals over de Valeriusstraat en de Jan Willem Brouwersstraat.
Chag Sameach
De nieuwsbrief komt tijdens Pesach uit. Natuurlijk wens ik u een chag pesach sameach.
 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 maart – de Hugo Molenaarstraat is toegevoegd   1 maart – Simon Joseph Stranders redde een jongen en zijn moeder van de verdrinkingsdood.
1 maart – de Zalmhaven is toegevoegd.   4 maart – de Binnen Bantammerstraat is toegevoegd.
2 maart – Barendrecht is toegevoegd.   5 maart – de Kromme Waal is toegevoegd met daarin het verhaal over Jeannetta de Levie die een kind van de verdrinkingsdood redde.
13 maart – Isaac Mossel was een van de beste cellisten van zijn tijd.   5 maart – de Dufaystraat is toegevoegd.
14 maart – De Mosseltrap, een straat in Rotterdam, is toegevoegd.   6 maart – de Oude Waal is toegevoegd.
21 maart – Abraham van Dam was leraar in Rotterdam en werd van grote betekenis voor de Rudelsheimstichting en de Joodse gemeente in Hilversum.   6 maart – het verhaal van Salomon Abrahamson, onderduiker in Zaltbommel.
21 maart – Ans van Dam was verzetsstrijder tijdens de oorlog.   10 maart – In 1933 werd gevierd dat de synagoge van Alkmaar 125 jaar bestond.
21 maart – De lezing die vandaag gegeven werd in het Joods Historisch Museum in Amsterdam over Rotterdam is na te lezen.   10 maart – de pagina over Alkmaar is uitgebreid.
    10 maart – In de jaren twintig werd het Metaheirhuis op de Nieuwe Kerkstraat geopend.
    11 maart – Abraham de Wolff was godsdienstleraar in Alkmaar en vierde in 1938 zijn 25-jarig jubileum.
    18 maart – Judith Felmans kreeg in 1913 een oproep om te gaan stemmen, maar werd geweigerd bij het stemlokaal.
    25 maart – De familie De Winter ging in onderduik in de Jan Willem Brouwersstraat en de Valeriusstraat. Maar waar, dat zoeken we. Via de link.