Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
Ondanks een zeer drukke maand mei zijn er verschillende nieuwe artikelen op de site verschenen. In Rotterdam werden er drie straten toegevoegd, vaak het begin van nieuwe artikelen. Daarnaast het verhaal over de familie Roco en Izak van der Sluis.
In Amsterdam kwamen er nog meer verhalen naar boven en deze hebben hun plaats gevonden. Verder wijs ik u op de privacy-wetgeving die deze maand inging, en de wijze waarop we met gegevens omgaan.

Privacy-wetgeving.
Afgelopen maand is er in de EU een strenge privacywetgeving van kracht geworden. Ik moet u informeren hoe we met uw gegevens omgaan. De gegevens die we nodig hebben om deze nieuwsbrief aan u te zenden zijn tot een minimum beperkt. We weten uw mailadres, naam en woonplaats en verder geen gegevens. Deze gegevens wordt gebruikt om u de nieuwsbrief toe te zenden. Elke mail bevat de mogelijkheid om u af te melden (onderaan de mail) of om het mailadres te wijzigen wanneer dat nodig is (ook onderaan). Deze wijzigingen kunt u zelf regelen.
Een aantal van u volgt ons via Facebook of MeWe, dat geeft u aan binnen de betreffende sites en kunt u ook daar op elk moment beëindigen. De gegevens die zijn opgeslagen worden uitsluitend gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief en worden niet ter beschikking gesteld aan derden. Zonder tegenbericht gaan we ervan uit dat we uw mailadres mogen gebruiken voor het toezenden van de Nieuwsbrief.
Verzoeken om een derde persoon op de verzendlijst te plaatsen kunnen niet in behandeling worden genomen. Iedereen moet dit zelf regelen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 mei – Izak Simon van der Sluis was een kleine koopman uit het centrum. Hij ging drie maanden voor zijn dood nog langs bij de Joodse Raad om te vragen of hij niet in overtreding was.   1 mei – Leendert Aronson overleefde als kind Bergen-Belsen en werd slachtoffer van het regime van Saddam Hoessein.
6 mei – De Provenierssingel is toegevoegd.    1 mei – Het verhaal over stoomdiamantslijperij Hekster & Schenkkan op de Jodenhouttuinen.
11 mei – De familie Roco woonde aan de Statenweg in Rotterdam. Een deel van hen overleefde de oorlog in de onderduik. Dochter Annette werd zangeres.   3 mei – oproep voor informatie over de Amersfoortse families Van Tijn
18 mei – de Jan van Loonslaan is toegevoegd.   8 mei – Maartje van Tijn was een goed schrijfster en werd bekend om haar vertalingen uit het Hebreeuws.
28 mei – de ’s Gravendijkwal is toegevoegd.   10 mei – Jacob Wegloop was een concertpianist en werd geadopteerd door Maurits en Sibilla Allegro.
    10 mei – het gezin Birnbaum stelde na de oorlog hun huis in Bussum open voor Joodse wezen. Unieke filmbeelden uit dit huis aan de Eslaan zijn te zien via de link.
    19 mei – Het leggen van de eerste steen voor de Talmud Toraschool op de 2e Boerthaavestraat was een grootse gebeurtenis. Het verslag staat op de site.
    19 mei – Deze maand is op Joodsche School 1 – de Van Alphenschool – een plaquette onthuld.
    21 mei – Michael Mendes was de filantroop die de Clarastichting in Zandvoort mogelijk maakte. Is er iets over hem bekend?
    21 mei – Samuel Senior Coronel stond aan de wieg van de sociale geneeskunde.