Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Ik heb vijf voorwoorden geschreven over de afgelopen maand. Ik heb ze alle vijf weggegooid. Na alle antisemitisme van de afgelopen maand, de aantijgingen die ik ook krijg, heb ik tijd nodig om dat ‘een plek’ (ik haat die uitdrukking, maar weet geen betere) te geven. Dus ik hou het zakelijk en deel u alleen mede dat ik blij ben dat mei 2021 voorbij is.

Tentoonstelling
De indrukwekkende tentoonstelling in het Stadsarchief in Amsterdam over de Razzia’s van 22 en 23 februari, het lot van 389 Joodse mannen; ook over het bijzondere boek van Wally de Lang, is in verband met de heropening na de sluiting vanwege Corona verlengd en is nu te zien tot en met 20 juni 2021. U kunt er heen en meer informatie via deze link. En ga hem zien, ik was een van de gelukkigen die de tentoonstelling al wel mocht bekijken en hij is bijzonder, indrukwekkend, professioneel en met veel aandacht gemaakt.

Nog een tentoonstelling
En is er nog een prachtige tentoonstelling die u moet zien, zeker als u een geschiedenisfreak bent. Waterlooplein, de buurt binnenstebuiten is er tot 13 juni 2021. Het lukt u misschien nog net om de tentoonstelling te bekijken. Ook ik heb deze al gezien, ik mocht drie van de archeologen in drie bijeenkomsten op de UvA de basics uitleggen over Joods Amsterdam (en zij maakten mij enthousiast over hun benadering, via de archeologie) en dus mocht ik de tentoonstelling zien voor de opening door burgemeester Halsema. Ga hem nu zien. Het is te hopen dat het Joods Historisch Museum deze tentoonstelling, die er nu maar zo kort was, een reprise geeft, maar of dat gebeurt is mij niet bekend. Informatie via deze link.

Rondleidingen
Deze websites kan ik mede bekostigen door rondleidingen die ik verzorg binnen Joods Rotterdam en Joods Amsterdam. Een jaar lang was er nauwelijks iets mogelijk. Nu de maatregelen weer versoepelen is meer mogelijk qua rondleidingen. Meer informatie via deze link.

Benjamin Flesschedrager
De nieuwsbrief lag al klaar om verzonden te worden toen me het bericht bereikte dat een goede vriend, Benjamin Peleg (Flesschedrager), is overleden. Ik leerde Benjamin en zijn vrouw kennen en dit liep uit op een vriendschap en gezamenlijke etentjes in Amsterdam en Rechovot. Een prachtmens en de link naar zijn verhaal is hieronder opgenomen in deze nieuwsbrief.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 mei – de Vierambachtsstraat is toegevoegd   1 mei – in 1929 schreef gazzan (voorzanger) Hartog Hammelburg een verslag over het Joodse leven in Amsterdam-Noord.
4 mei – het verhaal over Maurits van Dam, Rachel Leons en hun dochtertje Emmy.   2 mei – Raf Kapper was in de vorige eeuw een beroemd zanger.
9 mei – Judie van Gelderen uit Rotterdam was een vriendin van Amy Kok. Amy vertelt het verhaal over haar vriendin.   5 mei – de Bethaniënstraat is toegevoegd.
10 mei – Het verhaal over Vega Green is toegevoegd.   8 mei – Wally de Lang schreef het stuk ‘Goed Fout, naoorlogs wantrouwen, roddel en achterklap’.
16 mei – Isaac Zurel had een bloemenkiosk op het perron van Station Hofplein.   8 mei – de Cruquiusweg is toegevoegd
16 mei – de Gedempte Bierhaven is toegevoegd.   9 mei – de Waalstraat is toegevoegd
17 mei – Aron Klajman en Chaja Tochterman kwamen uit Polen en streken in Rotterdam neer.   22 mei – de pagina over de Hoogstraat is gesplitst in een pagina over de Oude Hoogstraat en de Nieuwe Hoogstraat.
20 mei – de Pottebakkerssteeg is toegevoegd.   23 mei – de Havikslaan is toegevoegd
21 mei – Julius de Vries was arts in Rotterdam en zette zich in voor vele maatschappelijke doelen.   27 mei – Felix Libertate was essentieel voor de gelijkberechtiging van Joden in 1796.
29 mei – Bij het verhaal over het gezin van Esther Vreeland komen twee werelden samen.   29 mei – Een nieuwe publicatie over de Jodenvervolging van de Joden uit Dordrecht is onlangs gepubliceerd. Meer informatie en hoe te bestellen via deze pagina.
29 mei – Een nieuwe publicatie over de Jodenvervolging van de Joden uit Dordrecht is onlangs gepubliceerd. Meer informatie en hoe te bestellen via deze pagina.   29 mei – Vandaag bereikte me het bericht dat een goede vriend, Benjamin Flesschedrager op 15 mei jl. is overleden. Via de link zijn verhaal.